Jabłka w cieście kruchym

Jabłka w cieście kruchym

Ten deser to taka szybka szarlotka podana w innej formie. Kruche ciasto, skrywające mięciutkie i gorące jabłko, które z kolei skrywa chrupiący i słodziutki farsz orzechowy – eksplozja smaków gwarantowana. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich gości lub rodzinę, to jak najbardziej warto skorzystać z tego patentu. Takie jabłko w cieście najlepiej smakuje z lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. Ten smak jest warty grzechu.


Składniki

  • 2 średnie winne jabłka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • szczypta soli
  • garść orzechów (mogą być włoskie, laskowe, migdały)
  • szczypta cynamonu
  • łyżka rodzynek
  • łyżka konfitury (najlepiej będzie tu pasowała żurawinowa, jabłkowa, różana czy wiśniowa)
  • do podania: lody waniliowe + bita śmietana

Czas przygotowania:

15 minut przygotowania + 30 minut pieczenia

Liczba porcji


Przygotowanie

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i wszystko razem rozcieramy tworząc coś w rodzaju kruszonki. Następnie wbijamy żółtka i znowu razem ucieramy. Aby scalić masę dodajemy jogurt lub śmietanę i wszystko razem łączymy w gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

W tym czasie obieramy jabłka i wydrążamy. Można przebić je na wylot lub pozostawić „spód”. Orzechy i rodzynki siekamy na drobno. Dodajemy do nich cynamon i konfiturę i wszystko mieszamy.

Lekko chłodzone ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy (na grubość około pół centymetra. Na środek rozwałkowanego ciasta kładziemy jabłko i napełniamy je farszem, a następnie całość owijamy ciastem, tak aby było szczelnie zalepione.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym białkiem z jajek za pomocą pędzelka. Pieczemy przez około 30 minut do zrumienienia.

jabłko w cieście

Jabłka w cieście podajemy jeszcze ciepłe w towarzystwie lodów i bitej śmietany.


Smacznego!



Dodaj komentarz