Jagodzianki
Spośród wszystkich rodzajów drożdżówek, to na jagodzianki zawsze czekam z niecierpliwością i co roku sezon jest na nie zdecydowanie zbyt krótki dla mnie. Chyba nie ulega wątpliwości, że to te domowe bułeczki wypełnione owocami po brzegi są najsmaczniejsze. Bo w końcu nie ma to jak wypływające jagody podczas kolejnych kęsów i te fioletowe zęby oraz język po zjedzeniu — niebo w gębie! Takie jagodzianki mają jednak jedną wadę — znikają w mgnieniu oka, dlatego zaleca się robić ich od razu więcej.
Składniki
Ciasto
- 450 g mąki pszennej + łyżka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru + łyżka
- jajko
- 60 g masła
- 200 ml mleka
- szczypta soli
Dodatkowo
-
nadzienie:
- 600 g jagód
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-
kruszonka
- 5 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- ok. 40-50 g masła
- jajko do posmarowania bułeczek (może być również samo białko lub żółtko wymieszane z mlekiem)
Czas przygotowania
20 minut
Czas wyrastania
1,5 godziny + 20 minut
Czas pieczenia
20-25 minut
Liczba porcji
16 bułeczek (ok. 100 g każda)
Wartości odżywcze*
100 g (1 sztuka) | |
---|---|
Kcal | 245 |
B | 5 |
W | 42 |
T | 6,5 |
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzewamy (ma być lekko ciepłe), wkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
W tym czasie szykujemy pozostałe składniki ciasta. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól. Mieszamy wszystko trzepaczką i napowietrzamy mąkę. Masło rozpuszczamy. Jajko roztrzepujemy.
Kiedy drożdże zaczęły już wyraźnie rosnąć, możemy przystąpić do wyrabiania ciasta. Zaczyn wlewamy do miski z mąką, dodajemy jajko i wszystko mieszamy łyżką. Podczas mieszania wlewamy masło cienką strużką. Kiedy wszystkie składniki są już w misce, to możemy zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Jeśli ciasto mocno się klei, to podsypujemy dłonie mąką. W mikserze zajmie to około 5-7 minut, natomiast ręcznie nieco dłużej, bo około 20 minut.
Wyrobione ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni i brzegów miski. Formujemy kulkę, oprószamy ją mąką i wkładamy do miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Jagody zasypujemy cukrem oraz skrobią i mieszamy. Skrobia ma za zadanie nieco zagęścić sok, który puszczą owoce.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, zagniatamy i dzielimy na 16 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy dość cienko, na środek kładziemy dwie kopiaste łyżki jagód, a brzegi zlepiamy, tworząc duży pierożek. Gotową jagodziankę delikatnie rolujemy, aby nadać jej owalny kształt i odkładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem łączeniem do dołu. Tak samo postępujemy z pozostałymi bułeczkami.
Przygotowane jagodzianki zostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie z mąki cukru i masła robimy kruszonkę i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
Przed pieczenia jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20 minut do zrumienienia.
Smacznego!