Jagodzianki

Jagodzianki

Spośród wszystkich rodzajów drożdżówek, to na jagodzianki zawsze czekam z niecierpliwością i co roku sezon jest na nie zdecydowanie zbyt krótki dla mnie. Chyba nie ulega wątpliwości, że to te domowe bułeczki wypełnione owocami po brzegi są najsmaczniejsze. Bo w końcu nie ma to jak wypływające jagody podczas kolejnych kęsów i te fioletowe zęby oraz język po zjedzeniu — niebo w gębie! Takie jagodzianki mają jednak jedną wadę — znikają w mgnieniu oka, dlatego zaleca się robić ich od razu więcej.


Składniki

Ciasto

  • 450 g mąki pszennej + łyżka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru + łyżka
  • jajko
  • 60 g masła
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • nadzienie:
    • 600 g jagód
    • 5 łyżek cukru
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kruszonka
    • 5 łyżek mąki
    • 4 łyżki cukru
    • ok. 40-50 g masła
  • jajko do posmarowania bułeczek (może być również samo białko lub żółtko wymieszane z mlekiem)

Czas przygotowania
20 minut

Czas wyrastania
1,5 godziny + 20 minut

Czas pieczenia
20-25 minut

Liczba porcji
16 bułeczek (ok. 100 g każda)

Wartości odżywcze*

100 g (1 sztuka)
Kcal 245
B 5
W 42
T 6,5
*Obliczone na podstawie wykorzystanych przeze mnie składników

Przygotowanie

Mleko lekko podgrzewamy (ma być lekko ciepłe), wkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

W tym czasie szykujemy pozostałe składniki ciasta. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól. Mieszamy wszystko trzepaczką i napowietrzamy mąkę. Masło rozpuszczamy. Jajko roztrzepujemy.

jagodzianki

Kiedy drożdże zaczęły już wyraźnie rosnąć, możemy przystąpić do wyrabiania ciasta. Zaczyn wlewamy do miski z mąką, dodajemy jajko i wszystko mieszamy łyżką. Podczas mieszania wlewamy masło cienką strużką. Kiedy wszystkie składniki są już w misce, to możemy zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Jeśli ciasto mocno się klei, to podsypujemy dłonie mąką. W mikserze zajmie to około 5-7 minut, natomiast ręcznie nieco dłużej, bo około 20 minut.

Wyrobione ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni i brzegów miski. Formujemy kulkę, oprószamy ją mąką i wkładamy do miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Jagody zasypujemy cukrem oraz skrobią i mieszamy. Skrobia ma za zadanie nieco zagęścić sok, który puszczą owoce.

Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, zagniatamy i dzielimy na 16 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy dość cienko, na środek kładziemy dwie kopiaste łyżki jagód, a brzegi zlepiamy, tworząc duży pierożek. Gotową jagodziankę delikatnie rolujemy, aby nadać jej owalny kształt i odkładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem łączeniem do dołu. Tak samo postępujemy z pozostałymi bułeczkami.

Przygotowane jagodzianki zostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie z mąki cukru i masła robimy kruszonkę i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).

Przed pieczenia jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20 minut do zrumienienia.


Smacznego!



Leave a Reply