Jak ugotować kaszę jaglaną?

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kolejny wpis w duchu świątecznym, bo kaszy jaglanej na świątecznym stole nie powinno zabraknąć. Jak ją ugotować aby była smaczna? Pytanie może wydać się banalne, bo przecież to tylko kasza – żadna filozofia. A jednak nie do końca. Wbrew pozorom kaszę jaglaną nie tak łatwo ugotować, aby była sypka i nie miała gorzkiego smaku, ale na wszystko można znaleźć sposób!

Potrzebujemy szklankę kaszy jaglanej oraz dwie szklanki wody (proporcje 1:2) i szczyptę soli. Wodę wlewamy do garnka z odrobiną soli i zaczynamy podgrzewać. W tym czasie musimy przygotować kaszę. Wsypujemy ją do większej miski i zalewamy wrzątkiem. Chwilę mieszamy i odlewamy wodę. Następnie wlewamy do miski zimną wodę, mieszamy i odlewamy. Następnie powtarzamy wszystko jeszcze raz, czyli wrzątek, a później zimna woda. 

Kiedy woda w garnku zaczyna wrzeć, wsypujemy kaszę i przykrywamy garnek. Jak tylko kasza zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień do minimum. Nie mieszamy kaszy pod żadnym pozorem – to ważne. Gotujemy do momentu, aż większość wody zostanie wchłonięta i zauważymy na powierzchni kaszy charakterystyczne dziurki. Wtedy wyłączamy gaz i pozostawiamy ją pod przykryciem jeszcze na 15 minut. Nadal nie mieszamy kaszy. Po 15 minutach garnek możemy odkryć i dopiero wtedy przemieszać ugotowaną kaszę.

Gotowe! Możemy przyrządzić z niej sałatkę, np. z brokułami lub zjeść w takiej postaci. U mnie właśnie taka zawsze pojawiała się na wigilijnym stole. Wierzono, że po jej zjedzeniu tego wieczora, przez cały rok nie będziemy narzekać na brak pieniążków, a więc jedzcie do syta! 🙂


Dodaj komentarz