Kakaowa tapioka z prażonymi jabłkami

Kakaowa tapioka z prażonymi jabłkami

Tapiokę odkryłam niedawno, ale od razu ją pokochałam i włączyłam na stałe do jadłospisu. Dla niewtajemniczonych, tapioka to rodzaj kaszy lub mąki, pozyskiwanej z bulw manioku (rośliny popularnej w Ameryce Południowej oraz Afryce). Jej bardziej polskim odpowiednikiem jest mąka ziemniaczana, ale tapioka może przyjmować nie tylko sproszkowaną formę. Dużo częściej używa się jej w formie białych kuleczek różnej wielkości. Najlepiej szukać jej w sklepach ekologicznych lub internetowych. Tak jak w przypadku mąki ziemniaczanej, zrobimy z niej pyszny budyń lub pudding, który możemy śmiało zjeść na śniadanie. Po ugotowaniu kuleczki stają się przezroczyste i pięknie prezentują się w deserach. Bardzo często gotuję ją w większej ilości, przekładam do słoiczków, dodaję owoce i sięgam kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Kakaowa z prażonymi jabłkami i orzechami smakuje mi najbardziej. Kakao zaspokoi ochotę na czekoladę i zaoszczędzi kalorie, a żeby było pożywniej, polecam ugotować ją na przykład na mleku owsianym (chociaż można użyć do tego przepisu dowolnego innego mleka).

Składniki (na 2 porcje)

  • 1,5 szklanki mleka owsianego (lub innego)
  • 3 łyżki tapioki w kuleczkach
  • łyżeczka kakao
  • ok. 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub białego (lub innego słodzidła)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • jedno duże jabłko
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie

Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do pozostałej części wsypujemy kakao oraz cynamon i wszystko mieszamy. Kiedy w garnku zaczyna wrzeć, wlewamy rozprowadzone kakao, słodzimy oraz wsypujemy tapiokę i mieszamy. Ilość cukru jest zależna od preferencji (mi wystarczą 2 łyżeczki, bo nie lubię gdy jest zbyt słodko, ale można dodać więcej). Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Przykrywamy garnek i gotujemy tak przez 15-20 minut. Co jakiś czas mieszamy masę, która powinna robić się coraz bardziej gęsta. Kiedy zauważymy, że kuleczki robią się przezroczyste, wyłączamy gaz. Mieszamy i odstawiamy, aby nasz pudding lekko przestygł i zgęstniał.

W tym czasie przygotowujemy dodatki. Jabłko obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w kosteczkę (około 1 cm x 1 cm). Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy na nią jabłka. Kiedy zaczynają się prażyć, dolewamy na patelnię 2-3 łyżki wody, oprószamy szczyptą cynamonu i wsypujemy orzechy. Smażymy wszystko razem przez 3-4 minuty i wyłączamy gaz.

Lekko przestudzoną tapiokę przekładamy do pucharków lub miseczek i na wierzch kładziemy jabłka z orzechami. Jemy od razu na ciepło lub chowamy do lodówki i wyciągamy kiedy mamy ochotę.

Tapioka w słoiczkach to świetna przekąska na wynos!

Taka tapioka to także świetna przekąska na wynos. Wystarczy przełożyć ją do słoiczka, zakręcić szczelnie i zabrać ze sobą.

Smacznego!


Dodaj komentarz