Klasyczna lasagne

Klasyczna lasagne


Jestem na coś uczulony… A jeśli na lazanię? Jak ja to przeżyję?!

Będę częściej kichał.

Garfield

No właśnie, dla tego dania wielu jest w stanie się poświęcić. Włosi znają się na kuchni, nie ma wątpliwości. W końcu to ich dania podbijają serca i żołądki całego świata. A lazania z sosem mięsno-pomidorowym oraz beszamelem to klasyk wśród ich makaronów. Może i do lekkich nie należy, ale jest naprawdę pyszna i od czasu do czasu warto sobie na nią pozwolić (to tak à propos tego poświęcenia). Wydaje się być trudne, pracochłonne i skomplikowane? Nic bardziej mylnego! Lasagne to bardzo prosty w przygotowaniu obiad. Sos gotuje się sam, beszamel to kwestia dziesięciu minut, a składanie i pieczenie to pestka. A po takim obiedzie, zapewniam, każdy brzuszek będzie zadowolony.

Składniki (na 4-5 porcji)

Na sos pomidorowy

  • 500 g mięsa wołowego
  • 600 g passaty z pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy
  • 3 łyżki oliwy (z suszenia pomidorów)
  • 3 kostki bulionowe (użyłam domowych z tego przepisu)
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, papryka ostra

Na beszamel

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • około szklanki zimnego mleka
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Dodatkowo

  • makaron prostokątny do lasagne
  • twardy ser żółty – około 150 g
  • szklanka passaty doprawionej odrobiną ziół, solą i pieprzem
  • odrobina oliwy

Przygotowanie

Sos pomidorowy

Zaczynamy od przygotowania mięsnego sosu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory osączamy z oliwy i również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. W większym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy jest gorąca wrzucamy cebulę oraz pomidory. Smażymy przez chwilę i jak tylko cebula robi się szklista, dodajemy czosnek. Krótko podsmażamy i dodajemy mięso mielone (najlepiej pasuje tu wołowe, ale można także użyć wieprzowego, drobiowego lub mieszanego, np. wieprzowo-wołowego). Mięso podsmażamy i rozbijamy na drobniejsze kawałeczki. Pilnujemy aby nie zbiło się w większe części (nie chcemy pulpetów w sosie, tylko gęsty sos mięsno-pomidorowy). Dodajemy także mrożone kostki warzywne (domowe bulionetki). Kostki wzbogacą smak sosu. Jeśli takich nie mamy, to możemy w zamian dodać jedną ugotowaną marchew i pietruszkę lub zupełnie pominąć ten element i użyć więcej przypraw później.

Kiedy mięso jest już podsmażone i kostki się rozpuściły, wlewamy passatę i dodajemy przyprawy: solidną szczyptę soli i pieprzu oraz po dwie łyżeczki suszonej bazylii i oregano. Dodajemy także szczyptę ostrej papryki. Wszystko mieszamy i doprowadzamy sos do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Dusimy tak całość przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy passatę (gdyby sos był zbyt suchy).

lazania: beszamel

Beszamel

Kiedy mięso dusi się w pomidorach, możemy przygotować beszamel. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Gdy całkowicie się roztopi, wsypujemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Kiedy mąka się zaparzy na maśle, zaczynamy delikatnie wlewać zimne mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek i uzyskać aksamitną konsystencję. U mnie było to około szklanki mleka – chcemy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wyłączamy gaz oraz dodajemy szczyptę soli, pieprzu i gałki. Beszamel gotowy.

Składanie i pieczenie

Prostokątne naczynie żaroodporne (u mnie to było naczynie o wymiarach około 25 cm x 17 cm) smarujemy delikatnie oliwą. Można także przygotować danie w kilku mniejszych naczyniach – każde na jedną porcję). Do osobnej miski wlewamy gorącą wodę. W tej wodzie moczymy każdy płat makaronu lasagne przed włożeniem do naczynia. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Na dnie naczynia układamy obok siebie płaty makaronu (uprzednio zamoczone w gorącej wodzie na około pół minuty). Następnie makaron smarujemy sosem mięsnym – ilość należy dopasować do naczynia (tak aby ułożyć co najmniej 3 warstwy). Na mięso kładziemy około 2-3 łyżki beszamelu, który także rozsmarowujemy. Warstwę kończymy odrobiną sera żółtego. I od początku: makaron, mięso, odrobina beszamelu i sera (nie za dużo, ponieważ beszamelu i sera powinno być najwięcej na wierzchu). Ja ułożyłam 3 warstwy z tej ilości składników w swoim naczyniu. Ostatnią warstwę makaronu smarujemy pozostałą częścią sosu mięsnego oraz zalewamy szklanką passaty (doprawionej odrobiną soli, pieprzu i ziół). Na zakończenie dodajemy beszamel i obsypujemy obficie serem.

lazania lasagne

Lasagne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby wierzch się zapiekł i zrumienił. Podajemy od razu.

lasagne

Odgrzewanie: Lasagne najlepiej odgrzewać w porcjach i podlewać wtedy odrobiną passaty, aby nie stała się zbyt sucha.

Smacznego!


Dodaj komentarz