Konfitura z dyni i jabłek

Konfitura z dyni i jabłek

Sezon na dynię w pełni i warto to wykorzystać. Dynia to naprawdę cenne warzywo, bogate w witaminy i minerały. W smaku jest trochę mdła, ale to daje nam wiele możliwości na przyrządzenie z niej różnych potraw, od słonych do słodkich. Co roku, z dyni przygotowuję konfiturę. Jest to świetny dodatek do musli, naleśników, twarożku itp. A jeszcze fajniejsze jest to, że smak konfitury można zmieniać za pomocą różnych dodatków. W dzisiejszym wpisie będzie to konfitura z dyni i jabłek z dodatkiem cynamonu .

Składniki

  • 1 kg dyni lub ok. 600-700 g purée z tego przepisu
  • 3 jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • odrobina imbiru suszonego lub świeżego
  • 2 łyżki miodu

Jeśli nie mamy wcześniej zrobionego purée z dyni, to przygotowanie konfitury zaczynamy od pokrojenia surowej dyni na większe kawałki i usunięcie z niej pestek. Te kawałki umieszczamy na blasze piekarnika i pieczemy przez około godzinę w 190 stopniach. Warto je przed upieczeniem lekko posmarować oliwą aby nie spiekły się zbyt mocno.

Jabłka obieramy i ścieramy je na tarce. Polecam do tego przepisu Szarą Renetę. Ta odmiana bardzo dobrze sprawdza się przy obróbce termicznej.

Kiedy dynia się upiekła, zdejmujemy z niej skórę i przekładamy miąższ (lub wcześniej przygotowane purée) do garnka z grubym dnem. Dodajemy także jabłka i imbir. Możemy dolać około 200 ml wody aby masa się nie przypaliła. Podgrzewamy wszystko przez około 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Na zakończenie wsypujemy cynamon i dodajemy miód. Gdyby konfitura była zbyt słodka możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Sprawdźmy także konsystencję. Jeśli byłaby zbyt rzadka, należy jeszcze podgrzewać całość bez przykrycia, aby woda odparowała.

Gotowe, konfiturę teraz możemy przełożyć do słoiczków. U mnie było to półtora słoiczka o pojemności 400 ml. Przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 12-14 dni. 

Smacznego!

Warzywa dyniowate 2018


Dodaj komentarz