Korzenny deser z jabłkami

Korzenny deser z jabłkami

I kolejny rok prawie minął. Dziś żegnamy rok 2019 i witamy nowy, oby jeszcze lepszy. A jak Sylwester, to wiadomo – impreza! Może szukacie pomysłu lub inspiracji na słodką przekąskę na sylwestrową domówkę? I dobrze trafiliście! Mięciutkie owoce przełożone herbatnikami i delikatnym kremem. Szybkie, proste i pyszne. Więc jeśli tylko mają wpaść goście, a żadnego poczęstunku brak, to zapewniam, że taki deser zachwyci każdego! Smakuje wybornie zwłaszcza zimą, ponieważ dodatek przypraw wspaniale rozgrzewa, nadaje wyjątkowego charakteru i od razu wprawia w lepszy nastrój.


Składniki:

  • 200 g serka sernikowego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietanki (30-36%)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 duże jabłka
  • solidna szczypta cynamonu i imbiru
  • 2-3 goździki
  • odrobina masła i wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 8-12 herbatników maślanych

Czas przygotowania

20 minut + 1-2 godziny chłodzenia

Liczba porcji

4

Wartości odżywcze w porcji:

  • Kalorie: 380
  • Białko: 6,8 g
  • Węglowodany: 29,6 g
  • Tłuszcz: 26,2 g

Przygotowanie

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozprowadzamy odrobinę masła i wlewamy około pół szklanki wody. Do tego wrzucamy łyżeczkę cukru, sok z cytryny i goździki. Przykrywamy i przez kilka minut gotujemy całość, aż smaki się uwolnią. Następnie dodajemy jabłka oraz przyprawy, czyli cynamon i imbir. Próżymy całość bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka będą mięciutkie, ale nie robimy z nich papki. Kawałki jabłek powinny być widoczne. W odrobinie wody (2-3 łyżki) rozprowadzamy skrobię, a następnie wlewamy ją do jabłek i mieszamy. W ten sposób powstała delikatna frużelina. Gaz wyłączamy, a jabłka odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Serek, jogurt, cukier puder mieszamy ze sobą. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, tworząc puszysty krem.

Przystępujemy do składania deseru. Na dno szklanek/pucharków wkładamy pokruszone herbatniki (po dwa na jedną porcję). Następnie układamy po łyżce jabłek, a na to 1-2 łyżki kremu. Następnie rozkruszamy po jednym herbatniku na krem i znowu jabłka i krem. Wierzch dekorujemy herbatnikami, cynamonem i odrobiną kakao. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.


Smacznego!



1 thought on “Korzenny deser z jabłkami”

  • Pingback: Korzenny deser z jabłkami | FlyB Kulinaria

Leave a Reply