Kotleciki z kaszy jaglanej i fety

Kotleciki z kaszy jaglanej i fety

Te kotleciki to prawdziwy hit. Są świetną przekąską w ciągu dnia, lekką kolacją, przystawką i małym co nieco na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Są bardzo zdrowe, bo zrobione na bazie kaszy jaglanej, czyli prawdziwej skarbnicy składników odżywczych i witamin. Do tego cukinia, feta oraz ulubione zioła. Najczęściej dodaję do nich koperek, ale tak naprawdę wszystkie zioła będą świetnie pasowały. Sprawdzą się na piknikach oraz jako drugie śniadanie w szkole i pracy. Zobaczycie, że jak raz je zrobicie, to już nie znikną z Waszej kuchni!


Składniki

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (TUTAJ sprawdzisz jak ugotować kaszę jaglaną)
  • mała cukinia lub połowa większej
  • ząbek czosnku
  • 80 g fety
  • 4 łyżki bułki tartej
  • łyżka posiekanego koperku (lub innych świeżych ziół)
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: olej do smażenia (kotleciki można smażyć na patelni lub piec w piekarniku)

Czas przygotowania:

do 60 minut

Liczba porcji:

około 15 sztuk


Przygotowanie

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy ją tak na około 20 minut, a następnie dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziarna dyni i słonecznika rozdrabniamy w blenderze na bardzo drobno.

kotleciki jaglane

Do miski wrzucamy kaszę, odsączoną cukinię, fetę, ziarna i bułkę tartą. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma, aby jak wyrobić spójną masę i rozdrobnić fetę. Masa powinna być zwarta. Dodajemy jeszcze posiekany koperek (lub inne wybrane zioła) i świeżo mielony pieprz (soli już nie dodajemy, bo feta jest słona). Całość odstawiamy na chwilkę, aby bułka tarta wciągnęła ewentualną wilgoć i masa jeszcze bardziej się scaliła.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masy formujemy niewielkie kuleczki i lekko je rozpłaszczamy. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około pół godziny. Po upieczeniu studzimy, ponieważ gorące będą zbyt miękkie, aby je jeść.

Najlepiej podawać je z zieloną sałatą oraz sosem vinegret.


Porada

Kotleciki można także smażyć na oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony (opcja mniej fit ;)). Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym i odstawiamy, aby „odpoczęły”.


Smacznego!



1 thought on “Kotleciki z kaszy jaglanej i fety”

  • Pingback: Kotleciki z kaszy jaglanej i fety | FlyB Kulinaria

Leave a Reply