Krem z brokułów

Krem z brokułów

Dziś będzie błyskawiczny przepis na zupę krem z brokułów. Danie jest bardzo sycące i pełne smaków. Za to właśnie uwielbiam kremy warzywne. Są świetnym rozwiązaniem na chłodniejsze dni, bo gorąca i sycąca zupa rozgrzewa najlepiej. W dodatku większość z nich przygotowuje się bardzo szybko. Krem z brokułów ma niewielką ilość tłuszczu, za to mnóstwo aromatu i jest pełen warzyw.

Składniki (na 3-4 porcje)

  • 400 g brokuła (różyczki i łodyżki, bez listków)
  • 2 średnie ziemniaki
  • jedna cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1/2 litra bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
krem_z_ brokułów

Przygotowanie

Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, a ziemniaki przekrawamy na pół. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Wykorzystajmy tutaj także łodyżki (obieramy je tylko z liści), które są bardzo smaczne i lekko słodkie. Kroimy je w mniejsze kawałeczki. 

W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy wszystkie warzywa. Mieszamy i kiedy będą delikatnie podsmażone, dolewamy bulion. Nie powinno być go zbyt dużo, do poziomu warzyw. Garnek zakrywamy i gotujemy tak przez 20-30 minut.

Po tym czasie sprawdzamy czy warzywa są już miękkie. Jeśli tak, to wyłączamy grzanie i możemy zupę zblendować na gładki krem. Następnie sprawdzamy konsystencję i ewentualnie dolewamy wody lub bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki.

Gotowe, zupę można podać ze śmietaną, jogurtem, grzankami lub prażonymi migdałami.

Smacznego!


Dodaj komentarz