Krem z dyni i marchewki

Krem z dyni i marchewki

Jak jesień to dynia, a jak dynia to krem z dyni musi się na stole pojawić obowiązkowo! Tym razem w wersji nieco bardziej orientalnej, bo z dodatkiem marchewki, soku z pomarańczy oraz mleka kokosowego. Krem jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Będzie idealny na jesienne pluchy. Porcja takiej zupy nie tylko nasyci, ale dostarczy mnóstwo witamin i poprawi humor, a jak wiadomo, o tej porze roku to bardzo istotne. Wszystko dzięki kolorowi pomarańczowemu, który dodaje energii, motywuje do działania i pozytywnie wpływa na nastrój. Warzywa i owoce w tym kolorze poprawią także nasz wzrok oraz wygląd skóry, włosów i paznokci, ponieważ zawierają bardzo dużo beta-karotenu – naturalnego eliksiru piękna. A zatem nie tylko dla smaku, ale i zdrowia, urody i dobrego samopoczucia warto taką zupkę częściej zjadać.


Składniki

  • ok. 0,5-0,6 kg dyni (wydrążonej i nieobranej ze skóry)
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 200 g marchwi
  • jedna cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka listków świeżego tymianku (może być również suszony)
  • pół łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego startego na drobnej tarce)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • woda do rozcieńczenia (ok. szklanki)
  • do podania: grzanki, prażone pestki słonecznika, oliwa, posiekana natka

Czas przygotowania

60 minut

Liczba porcji

3-4

Wartości odżywcze w porcji (bez dodatków)

  • Kalorie: 210
  • Białko: 4,1 g
  • Tłuszcze: 12,7 g
  • Węglowodany: 22,6 g

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Marchew obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy z łupinek i przekrawamy na pół. Dynię również przekrawamy na 2-3 kawałki. Wszystkie warzywa oprószamy jeszcze solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą. Przekładamy je następnie na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy na około 30-40 minut do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią.

krem z dyni

Upieczoną marchew cebulę i czosnek przekładamy do garnka. Miąższ z dyni oddzielamy od skóry za pomocą łyżki i również wkładamy do garnka. Wlewamy do tego wyciśnięty sok z pomarańczy, mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawy: imbir, pieprz kajeński, słodką paprykę, kurkumę, curry, rozgniecione nasiona kolendry oraz listki tymianku. Mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15 minut na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, to rozcieńczamy ją wodą (można również sokiem lub mlekiem).

Gładki krem doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku oraz wkładamy całe gałązki natki, aby zupa nabrała dodatkowego aromatu. Po kilku minutach można podawać. Krem z dyni najlepiej smakuje kiedy podamy go z odrobiną oliwy, prażonymi pestkami dyni oraz posiekaną drobno natką.


Smacznego!



1 thought on “Krem z dyni i marchewki”

Dodaj komentarz