Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Od kilku dni miałam w lodówce pół kalafiora, z którym nie miałam co zrobić, a marnować przecież nie będę. No i co? No i powstała zupa krem z kalafiora. Błyskawiczna i pyszna. Pół godziny na jej zrobienie wystarczy, przy czym przez większość czasu zupa gotuje się sama. Czy to nie wspaniałe? Taka zupka, mimo, że nie jest gotowana na bazie mięsa, jest bardzo sycąca. Idealna na szybki obiad lub kolację, czy posiłek do pracy.


Składniki

  • pół kalafiora
  • jeden średni ziemniak
  • mała cebula (lub połowa większej)
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • gałązka świeżego tymianku i rozmarynu (można zastąpić suszonymi)
  • szklanka bulionu
  • pół szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: grzanki, prażone nasiona, odrobina oliwy lub pesto

Czas przygotowania

30 minut

Liczba porcji

3-4

Wartości odżywcze w porcji (bez dodatków)

  • Kalorie: 70
  • Białko: 3,9 g
  • Tłuszcze: 0,9 g
  • Węglowodany: 13,4 g

Przygotowanie

Kalafiora dzielimy na małe różyczki (nie odkrawamy łodyżek). Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przekrawamy na pół. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy wszystkie warzywa. Dodajemy świeże zioła oddzielone od łodyżek. Podsmażamy wszystko przez chwilę, cały czas mieszając i pilnując, aby nic się nie przypaliło. Następnie wlewamy do garnka bulion. Można wykorzystać do tego bulion warzywny lub drobiowy. Ja zawsze trzymam zamrożone porcje BULIONU Z INDYKA w zamrażarce i wykorzystuję kiedy mam taką potrzebę.

Garnek przykrywamy i wszystko razem zagotowujemy. Kiedy bulion zaczyna wrzeć, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę gałki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy dalej przez 15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie).

Kiedy warzywa są już mięciutkie i się wręcz rozpadają, to bierzemy blender i miksujemy wszystko na gładki krem. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z grzankami, prażonymi nasionami lub orzechami, czy ziołowym pesto (np. PESTO Z PIETRUSZKI I LIŚCI RZODKIEWKI).


Smacznego!



1 thought on “Krem z kalafiora”

  • Pingback: Krem z kalafiora | FlyB Kulinaria

Leave a Reply