Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów

Kto mnie zna, ten wie, że krem z pomidorów to moja miłość od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam tę zupę. Gęstą, aromatyczną, o intensywnym smaku pomidorów i ziół. Wspaniale smakuje z odrobiną oliwy, sera mozzarella oraz świeżą, podpieczoną ciabattą. Mmm… już na samą myśl się rozpływam. Według mnie najlepszą porą na zrobienie kremu z pomidorów jest właśnie jesień. Teraz pomidory są pyszne, mięsiste i mają najwięcej smaku. Uwielbiam te polne (o wydłużonym kształcie i małej ilości soku). Zawsze jesienią się nimi objadam i przygotowuję z nich różne potrawy jak leczo, zupy, sosy. Z nich warto również zrobić domowy przecier pomidorowy, który zamkniecie w słoikach i wykorzystacie zimą. Ale dziś mówimy o kremie, który można zrobić naprawdę szybko! Sprawdźcie sami jakie to proste 🙂


Składniki

  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • średnia marchewka
  • biała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szklanka bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • szczypta suszonej bazylii i oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: grzanki z ciabatty, świeża mozzarella, oliwa z oliwek, świeża bazylia

Czas przygotowania

60 minut

Liczba porcji

3-4

Wartości odżywcze w porcji (bez dodatków):

  • Kalorie: 157
  • Białko: 2,8 g
  • Tłuszcze: 10,7 g
  • Węglowodany: 14,8 g

Ekspresy do kawy - zobacz na Ceneo

Przygotowanie

Pomidory obieramy ze skórki, czyli nacinamy na końcówce i wkładamy na kilka chwil do wrzątku. Po takim zabiegu skórka zejdzie bez problemu. Obrane pomidory następnie przekrawamy na ćwiartki i usuwamy twarde części. Jeśli jest w nich dużo pestek i soku, to warto części się pozbyć (to w przypadku bardzo soczystych pomidorów). Następnie pomidory przekładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

krem z pomidorów

Cebulę obieramy i również przekrawamy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy. Marchew kroimy w grubsze plasterki. Wszystkie te warzywa również kładziemy na blachę piekarnika. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy suszonymi ziołami. Dokładnie mieszamy i obtaczamy warzywa w przyprawach. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Od czasu do czasu mieszamy podczas pieczenia.

Bulion podgrzewamy w mniejszym garnku. Upieczone warzywa przekładamy do drugiego, większego garnka, dodajemy całą całe gałązki bazylii (jeśli łodyżka jest twarda, to wrzucamy same listki) i stawiamy na gazie. Podgrzewamy jeszcze i dolewamy gorący bulion. Garnek przykrywamy i gotujemy wszystko razem przez kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, bierzemy blender i miksujemy wszystko na gładki i aksamitny krem. Doprawiamy zupę solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę, aby smaki jeszcze się pogłębiły.

Krem z pomidorów podajemy z kilkoma kropli oliwy, startą lub drobno posiekaną mozzarellą i świeżą bazylią oraz chrupiącymi grzankami. Krem świetnie smakuje również z odrobiną pesto z bazylii lub PIETRUSZKOWYM.


Smacznego!



1 thought on “Krem z pieczonych pomidorów”

Dodaj komentarz