Kruche rogaliki z powidłami

Kruche rogaliki z powidłami

Nie ma nic lepszego niż małe co nieco do kawy lub herbaty. Przyjemnie chrupiące, lekko słodkie, ale nie za bardzo. Jeśli właśnie tego dziś potrzebujecie, to trafiliście w 10, bo te rogaliki będą idealne! Ciasto kruche z dodatkiem serka śmietankowego jest lekkie i bardziej puszyste niż to klasyczne. A wnętrze z powideł śliwkowych dopełnia całości i dodaje odrobiny kwasowości. Przy takim deserze można się po prostu rozpłynąć w fotelu. Jest jednak jedna uwaga: zalecam przygotować podwójną porcję, bo jedna zniknie w mgnieniu oka i będziecie chcieli więcej.


Składniki

  • 270 g mąki pszennej (ok. dwie szklanki)
  • 80 g zimnego masła
  • 100 g śmietankowego serka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • gęste powidła śliwkowe
  • cukier puder do podania

Czas przygotowania:

  • około 60 minut na przygotowanie (w tym minimum 30 minut chłodzenia)
  • 20 minut pieczenia

Liczba porcji

32 rogaliki

Wartości odżywcze w jednej sztuce:

  • Kalorie: 80
  • Białko: 1,3 g
  • Tłuszcz: 3,3 g
  • Węglowodany: 11 g

Przygotowanie

Do przygotowania ciasta polecam wykorzystać malakser — pójdzie znacznie szybciej. Mąkę, proszek, cukier, pokrojone w kostkę masło, serek i żółtka miksujemy razem do uzyskania gliniastej konsystencji. Następnie przekładamy całość na blat, zagniatamy w kulę, owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut.

Jeśli nie mamy blendera ani malaksera, to wszystkie składniki łączymy dłońmi. Masło, serek i żółtka staramy się dokładnie i dość szybko wetrzeć i wgnieść w suche składniki, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Ugniatamy je jeszcze przez chwilę, podsypując mąką, aby lekko się ogrzało i uelastyczniło. Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm. Staramy się uzyskać kształt zbliżony do koła. Następnie powstałe koło kroimy przez środek na 8 części. Na każdej z nich w szerszej części układamy po około pół łyżeczki powideł i zwijamy do środka w rogalik. Zlepiamy delikatnie końcówki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem rogaliki można dodatkowo posmarować rozkłóconymi białkami z odrobiną mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach (góra-dół).

Po upieczeniu nasze kruche rogaliki studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!



Dodaj komentarz