Kurczak caprese

Kurczak caprese

Kurczak w typowo włoskiej odsłonie to u mnie bardzo częsty obiad. Jest prosty, szybki i przede wszystkim bardzo smaczny. Marynowanie kurczaka w jogurcie sprawia, że mięso jest bardzo delikatne i soczyste, choć dodajemy minimalną ilość tłuszczu. Najczęściej podaję go z pieczonymi ziemniakami lub domowymi frytkami, na które także podaję niżej przepis. Kto zabiegany i kto wiecznie nie ma czasu, z pewnością ten przepis polubi.

Składniki (3-4 porcje)

Kurczak

  • pierś z kurczaka
  • kulka mozzarelli
  • pesto z bazylii
  • pomidor świeży
  • opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • suszona bazylia i oregano

Domowe frytki

  • 10 ziemniaków
  • 5 łyżek oleju
  • łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz i sól

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Pierś z kurczaka myjemy i przekrawamy na pół. Każdą połowę przekrawamy wzdłuż na 3-4 części. Możemy je lekko rozbić, ale nie zbyt mocno – tak aby miały około 1 cm grubości. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy rozgnieciony czosnek, pieprz, sól i zioła. Wszystko mieszamy, a następnie do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i starannie obtaczamy w jogurcie. Odstawiamy na 10 minut. Jeśli mamy więcej czasu, to pozostawiamy na dłużej. Wtedy mięso jeszcze lepiej przejdzie aromatem przypraw (ja najczęściej marynuję mięso dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej)

Kiedy kurczak odpoczywa w marynacie, my zajmujemy się ziemniakami. Obieramy je i kroimy w słupki (o grubości minimum 1 cm x 1 cm). Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na pół-twardo. Po około 5-ciu minutach od zagotowania wyłączamy gaz, odlewamy wodę i pozostawiamy bez przykrycia, aby reszta wody odparowała. Dodajemy olej i wszystkie przyprawy, a następnie potrząsamy garnkiem, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się na ziemniakach. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Staramy się równomiernie rozłożyć je na blasze, zostawiając jednocześnie miejsce na naczynie z kurczakiem. Nasze frytki powinny się piec około 20 minut (do zrumienienia). W trakcie pieczenia od czasu do czasu mieszamy je.

Wracamy do kurczaka. Dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą dobrze nagrzewamy. Każdy kawałek kurczaka kładziemy na gorącą patelnię i smażymy przez około pół minuty z każdej strony (nie oczyszczamy mięsa z jogurtu, smażymy je razem z nim). Usmażone kawałki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy obok siebie. Pomidora kroimy w niezbyt grube plasterki. Mozzarellę rwiemy na mniejsze cząstki lub kroimy w cienkie plastry. Mięso smarujemy odrobiną pesto, a następnie układamy po jednym-dwóch plasterkach pomidora i pokrywamy wszystko mozzarellą. Na zakończenie możemy jeszcze wszystko oprószyć suszonym oregano i bazylią. Naczynie wkładamy do piekarnika obok ziemniaków i zapiekamy przez około 15 minut.

Upieczone mięso i ziemniaczki od razu przekładamy na talerze i podajemy.

Smacznego!


Dodaj komentarz