Kurczak w kremowym sosie

Kurczak w kremowym sosie

Piersi z kurczaka w tej odsłonie to prawdziwy hit na obiad! Delikatny sos na bazie mascarpone w połączeniu z suszonymi pomidorami i szpinakiem idealnie pasuje mięsa. No i parmezan – ten jak zawsze dodaje całości wyrazu i „tego czegoś”, bez czego danie nie byłoby tak dobre. Taki obiad z pewnością sprawdzi się na obiad dla całej rodzinki, jak i pyszną kolację we dwoje przy białym winie. Oj… podbije niejedno serce!

[shopeneo-widget id=”339756e0-04e9-4700-a720-25aa1696a59a”]

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 10 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść szpinaku
  • 3 kopiaste łyżki sera mascarpone
  • gałązka bazylii
  • 4-5 łyżek tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy (lub oleju z zalewy z pomidorów)
  • 300 ml wody lub delikatnego bulionu
  • przyprawy:
    • łyżeczka oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta chilli
  • opcjonalnie: odrobina sera z pleśnią, gorgonzoli (żeby jeszcze podkręcić smak)
  • do podania: makaron al dente

Czas przygotowania
20 minut

Czas gotowania
30 minut

Liczba porcji
4

Wartości odżywcze

100 g porcja
Kcal 161,4 400
B 11 27,2
T 12 29,8
W 3,5 8,8
Obliczone na podstawie wykorzystanych składników, bez dodatków. Wielkości podane w gramach.

Przygotowanie

Kurczaka przekrawamy na pół, a następnie każdą część kroimy wzdłuż na 3 filety. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony i odstawiamy na bok. Czosnek siekamy na cienkie plasterki.

Suszone pomidory siekamy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej filety z kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony, aby się zrumieniły. Ściągamy je na talerz i na patelnię wrzucamy pomidory. Podsmażamy je przez 3-4 minuty i dodajemy czosnek. Czekamy jeszcze pół minutki, aż uwolni aromat i wszystko zalewamy wodą lub bulionem. Czekamy, aż się zagotuje i do środka wkładamy kurczaka (razem z wszystkimi sokami, które wypuścił), bazylię, oregano i chilli. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez 20 minut.

Po tym czasie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy, dużą szczyptę grubo mielonego pieprzu, sól do smaku i gotujemy wszystko razem bez przykrycia na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodajemy parmezan i opcjonalnie ser z pleśnią, doprawiamy do smaku w razie potrzeby i podajemy. Świetnie sprawdzi się do tego makaron al dente.

kurczak z mascarpone

Smacznego!



Leave a Reply