Kurczak w kremowym sosie
Piersi z kurczaka w tej odsłonie to prawdziwy hit na obiad! Delikatny sos na bazie mascarpone w połączeniu z suszonymi pomidorami i szpinakiem idealnie pasuje mięsa. No i parmezan – ten jak zawsze dodaje całości wyrazu i „tego czegoś”, bez czego danie nie byłoby tak dobre. Taki obiad z pewnością sprawdzi się na obiad dla całej rodzinki, jak i pyszną kolację we dwoje przy białym winie. Oj… podbije niejedno serce!
[shopeneo-widget id=”339756e0-04e9-4700-a720-25aa1696a59a”]Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 10 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- garść szpinaku
- 3 kopiaste łyżki sera mascarpone
- gałązka bazylii
- 4-5 łyżek tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy (lub oleju z zalewy z pomidorów)
- 300 ml wody lub delikatnego bulionu
-
przyprawy:
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chilli
- opcjonalnie: odrobina sera z pleśnią, gorgonzoli (żeby jeszcze podkręcić smak)
- do podania: makaron al dente
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Liczba porcji
4
Wartości odżywcze
100 g | porcja | |
Kcal | 161,4 | 400 |
B | 11 | 27,2 |
T | 12 | 29,8 |
W | 3,5 | 8,8 |
Przygotowanie
Kurczaka przekrawamy na pół, a następnie każdą część kroimy wzdłuż na 3 filety. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony i odstawiamy na bok. Czosnek siekamy na cienkie plasterki.
Suszone pomidory siekamy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej filety z kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony, aby się zrumieniły. Ściągamy je na talerz i na patelnię wrzucamy pomidory. Podsmażamy je przez 3-4 minuty i dodajemy czosnek. Czekamy jeszcze pół minutki, aż uwolni aromat i wszystko zalewamy wodą lub bulionem. Czekamy, aż się zagotuje i do środka wkładamy kurczaka (razem z wszystkimi sokami, które wypuścił), bazylię, oregano i chilli. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez 20 minut.
Po tym czasie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy, dużą szczyptę grubo mielonego pieprzu, sól do smaku i gotujemy wszystko razem bez przykrycia na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodajemy parmezan i opcjonalnie ser z pleśnią, doprawiamy do smaku w razie potrzeby i podajemy. Świetnie sprawdzi się do tego makaron al dente.
Smacznego!