Labneh, czyli jak zrobić domowy ser z jogurtu?

Labneh, czyli jak zrobić domowy ser z jogurtu?

Czy to jeszcze jogurt, czy może jednak już ser? Trudno powiedzieć, choć utarło się określać go serem. Mowa o Labneh, czyli “najprostszym serze na świecie” przygotowywanym z jogurtu typu greckiego. Dlaczego najłatwiejszy? Otóż jedyne co należy zrobić to odcedzić jogurt od serwatki, więc wielkiej filozofii tu nie ma, a ser właściwie robi się sam. Można wykorzystać go później jako serek kanapkowy (taki domowy serek Almette), dodać do naleśników, a nawet upiec na nim sernik! Taki serek dobrze znany jest w Grecji, gdzie podaje się go z różnymi dodatkami jak ciabatta, świeży ogórek lub oliwki. W zależności od tego jak długo oddzielamy jogurt od serwatki, serek będzie bardziej lub mniej gęsty i zwarty. Pamiętajmy jedynie o tym, by kupić jogurt bez zbędnych dodatków – tylko mleko/śmietanka i kultury bakterii. Omijamy produkty, które mają w składzie mleko w proszku, zagęstniki i konserwanty. Taki domowy serek jest bardzo smaczny, delikatny i uniwersalny – dobry zarówno na słodko jak i wytrawnie. Polecam!

Składniki

  • opakowanie jogurtu typu greckiego (ok. 400 g)
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie: zioła lub przyprawy
  • dodatkowo: sitko, gaza złożona na 4 razy, miska i kawałek sznurka lub recepturka

Przygotowanie

Jogurt mieszamy z solą i przyprawami. Możemy dodać właściwie wszystko. Zioła suszone, świeże lub przyprawy dodadzą smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się także posiekana drobno rzodkiewka, szczypiorek, suszone pomidory lub dodatki bardziej na słodko, czyli cukier, ziarenka wanilii, cynamon, itp.

Sitko kładziemy na misce i na nim układamy gazę. Na gazę wykładamy jogurt, po czym owijamy go szczelnie gazą i ciasno zaciskamy gumką/sznurkiem. Wszystko wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Przez ten czas do miski powinna skraplać się serwatka z jogurtu. Jeśli odwiniemy nasz serek z gazy po około 1-2 dniach, to będzie on bardziej kremowy i “mazisty”. Jeśli chcemy ser bardziej zwarty, to potrzymajmy go do 3-4 dni.

labneh

Smacznego!


Dodaj komentarz