Łazanki

Łazanki

Proste połączenie kapusty kiszonej, mielonego mięsa, makaronu i przypraw, a jednak wielokrotnie ratuje mnie kiedy nie mam pomysłu co na obiad. Łazanki to danie nieskomplikowane, jednogarnkowe i sycące, więc wszystko, czym prosty i szybki obiad powinien się cechować. Idealne w chłodne dni, ponieważ naprawdę dodaje energii, a sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również na kolację po ciężkim dniu pracy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zapewniam, że warto! 


Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (w wersji light można użyć drobiowego)
  • 350 g kapusty kiszonej
  • 200 g suchego makaronu łazanki (lub innego krótkiego makaronu np. kokardki, muszelki)
  • 3-4 łyżki oleju, masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • przyprawy:
    • 2 łyżeczki majeranku
    • łyżeczka lubczyku
    • 2 łyżeczki mielonej kozieradki
    • łyżeczka nasion czarnuszki
    • sól i pieprz

Czas przygotowania
60 minut

4 porcje

Wartości odżywcze

  100 g porcja
Kcal 180 567
B 10 31,5
T 9,8 30,9
W 13,5 42,5
Obliczone na podstawie wykorzystanych składników. Wartości BTW podane w gramach.

Przygotowanie

Makaron gotujemy przez około 5 minut. Około 150 ml wodę po ugotowaniu makaronu pozostawiamy.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy mięso. Wszystko razem smażymy, aż mięso się zetnie i przyrumieni. Podczas smażenia rozdrabniamy je widelcem, aby nie było większych grudek. Do mięsa i cebuli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze przez 2-3 minuty trzymamy wszystko na patelni.

Do większego garnka przekładamy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem oraz dodajemy kapustę i makaron. Wsypujemy przyprawy, dolewamy wodę z gotowania makaronu, wszystko mieszamy dokładnie i gotujemy dalej razem na wolnym ogniu przez około 30 minut. Jeśli wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją na początku lekko odgotować przez 10 minut, aby ten smak złagodzić. Ja tego nie robię, bo lubię kiedy w łazankach jest więcej „kwasu”.

Po tym czasie łazanki są już gotowe do podania (ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem).

Podajemy od razu. Łazanki nie wymagają już dodatków, ale nie są one zabronione 😉

łazanki

Smacznego!



Leave a Reply