Leczo

Jesienią to danie numer jeden u mnie. Szybkie i proste w przygotowaniu. Można zrobić od razu większą porcję i przechowywać w słoikach. Leczo jest bardzo aromatyczne, pikantne i rozgrzewające. W sam raz sprawdzi się na jesienne pluchy i chłody lub w zimowe dni, kiedy wrócimy głodni i zmarznięci do domu. W czym tkwi sekret dobrego leczo? To oryginalne, węgierskie przygotowuje się na bazie dobrego smalcu oraz solidnej porcji papryki w proszku. To dzięki tym składnikom potrawa jest bardzo sycąca i konkretna i ma tak głęboki smak. Co ciekawe, na Węgrzech nie dodaje się do leczo cukinii. Ten składnik prawdopodobnie my, Polacy zaczęliśmy dodawać. Podobnie z tłuszczem, w Polsce często leczo przygotowujemy na oleju. Dzięki temu potrawa jest nieco lżejsza i bliżej jej do francuskiego ratatoullie. I właśnie na taką lżejszą i polską wersję leczo dzisiaj wrzucam przepis, bo też takie najbardziej lubię. Może i Wam posmakuje? 🙂
Składniki
- 2 większe papryki (czerwona i żółta)
- 2 cukinie (lub kabaczki)
- 6-7 mięsistych pomidorów
- odrobina pikantnej papryki, ok. łyżeczka drobno posiekanej, bez pestek
- biała cebula
- duży ząbek czosnku
- 5 łyżek oleju lub smalcu
- świeży tymianek (4-5 gałązek)
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 150 g chudej kiełbasy
- sól i pieprz do smaku
- pieczywo/kasza/ryż do podania
Czas przygotowania
60 minut
Liczba porcji
3-4
Wartości odżywcze w porcji (bez dodatków):
- Kalorie: 360
- Białko: 11,5 g
- Tłuszcze: 27,5 g
- Węglowodany: 21,5 g
Przygotowanie
Zaczynamy od pokrojenia warzyw. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Paprykę i cukinię kroimy w niedużą kostkę (cukinię można obrać, jeśli nie lubimy skórki). Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. W większym garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę. Szklimy przez chwilę, a następnie dodajemy czosnek i ostrą papryczkę. Krótko smażymy i wrzucamy paprykę. Mieszamy i smażymy przez około 4-5 minut. Do papryki i cebuli dodajemy dalej cukinię i pomidory. Teraz warzywa zaczną się dusić, ponieważ cukinia i pomidory puszczą dużo wody. Garnek przykrywamy i przez 15 minut dusimy wszystko razem na mniejszym ogniu.
W tym czasie kroimy kiełbasę w plasterki. Następnie mięso podsmażamy na patelni. Staramy się nie dodawać tłuszczu do smażenia, ale jeśli jest w nim bardzo mało tłuszczu, to dolewam odrobinę oleju lub smalcu. Kiełbaskę należy bardzo mocno zrumienić. Pod koniec smażenia dodajemy wędzoną paprykę i wyłączamy gaz. Wszystko mieszamy i przekładamy do garnka z warzywami. Zamiast kiełbaski możemy wykorzystać pierś z kurczaka, indyka lub łopatkę wieprzową, które również wcześniej należy podsmażyć (w przypadku łopatki należy dłużej ją później dusić, aby była miękka).


Leczo prawie gotowe. Należy teraz je doprawić solą i pieprzem. Dodajemy również słodką paprykę oraz listki tymianku. Pozostawiamy jeszcze na około 10 minut, aby smaki się przegryzły i można podawać.
Według mnie leczo najlepiej smakuje po prostu ze świeżym pieczywem, ale można podać je również z kaszą, ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!
