Lemoniada jabłkowa

Lemoniada jabłkowa

Lekki, orzeźwiający napój na lato, czy rozgrzewający i aromatyczny jabłkowy grzaniec (soft) na zimę. Ta lemoniada (czy też kompot) to napój, który sprawdzi się o każdej porze. Bardzo prosta w przygotowaniu, bo najtrudniejsze jest czekanie, aż będzie gotowa. W dodatku jest to świetny pomysł na wykorzystanie obierek z jabłek, które pozostały po przygotowaniu, np. szarlotki i które zazwyczaj lądują w koszu, a mają jeszcze w sobie dużo smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, zamiast cięższych soków. Gorąco polecam używanie tutaj jabłek nieobranych (lub jak wspomniałam, samych obierek), ponieważ w skórce jest najwięcej dobra, czyli pektyn i błonnika, które pomagają w trawieniu i zapobiegają ciężkości po posiłku. Zimą taki kompot smakuje cudownie na gorąco, a najlepiej, gdy dodamy do niego przyprawy takie jak cynamon lub imbir, które nas rozgrzeją i zrelaksują.

Składniki

  • 4 całe jabłka lub skórki z 5-ciu jabłek (umytych wcześniej i pozbawionych “brzydszych” części)
  • woda
  • łyżka miodu/cukru/cukru trzcinowego
  • odrobina soku z cytryny
  • opcjonalnie: laska cynamonu, 1 cm imbiru

Przygotowanie

Jeśli używamy całych jabłek, to myjemy je, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w mniejsze cząstki. Jabłka lub obierki wrzucamy do większego garnka i zalewamy wodą oraz dodajemy laskę cynamonu i pokrojony imbir (jeśli się na nie decydujemy). Wszystko zalewamy wodą, przykrywamy garnek i zagotowujemy. Kiedy woda zaczyna wrzeć, zmniejszamy gaz i gotujemy tak jeszcze przez około 2 godziny, aby jabłka oddały cały smak.

Po ugotowaniu możemy spróbować, kawałek jabłka. Jeśli nie ma on zupełnie smaku, to znaczy, że lemoniada jest prawie gotowa. Pozostawiamy jeszcze ją na około godzinę już bez gotowania. Następnie przelewamy zawartość garnka przez sitko, aby oddzielić płyn od owoców. Lemoniadę wlewamy do dzbanka, dosładzamy i dodajemy odrobinę soku z cytryny. Pijemy od razu, póki gorąca lub odstawiamy do wystudzenia i schłodzenia. Możemy także dodać kilka listków mięty, aby była jeszcze bardziej orzeźwiająca.

Smacznego!


Dodaj komentarz