Lniane placuszki
Wszelkiego rodzaju placki, placuszki i pankejki zawsze się sprawdzą. Nie ma znaczenia czy na pierwsze, czy drugie śniadanie, na deser, czy jako podwieczorek. Przepisy na puszyste i delikatne PANCAKES oraz na zdrowe, OWSIANE PANCAKES już były. A co dziś? Dziś zdrowe i sycące placuszki bezglutenowe, zrobione na mleku kokosowym i mące lnianej. Pięknie pachną kokosem, są delikatne i równie mięciutkie, co te klasyczne. U mnie ostatnio numer jeden na śniadanie!
Składniki
- 2 jajka
- 150 ml mleka kokosowego (można wymienić na inne, zwykłe lub roślinne)
- 2 łyżki mąki lnianej
- łyżka mąki migdałowej (lub kokosowej lub jeszcze jedna lnianej)
- łyżeczka tapioki (w wersji “glutenowej” można zastąpić budyniem śmietankowym lub zwykłą skrobią ziemniaczaną)
- 2 łyżki cukru / erytrytolu
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
- opcjonalnie: cynamon, imbir, kardamon, pasta waniliowa
- do podania: jogurt, gęsta śmietana, tarta czekolada, konfitura, owoce
[shopeneo-widget id=”439ca378-6588-4ffd-bae8-c56f7ef868f0″]
Czas przygotowania
20 minut
Liczba porcji
około 10-12 placuszków (4 porcje)
Wartości odżywcze
100 g | porcja (3 sztuki) | |
Kcal | 190,5 | 161 |
B | 9 | 7,6 |
T | 15,4 | 13 |
W | 4,1 | 3,4 |
Przygotowanie
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Mleko, olej i jajka miksujemy razem w osobnym pojemniku, a następnie wszystko przelewamy do suchych i razem mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
Patelnię delikatnie natłuszczamy olejem kokosowym lub masłem. Smażymy na średnim ogniu niewielki placuszki (1,5 łyżki stołowej na jedną sztukę) około minutę z jednej strony i pół minuty z drugiej.
Usmażone lniane placuszki przekładamy na talerz i podajemy tak, jak lubimy, z jogurtem, śmietaną, cukrem pudrem, konfiturami itp.
Sprawdź również przepisy na PLACUSZKI RYŻOWE, PLACKI DYNIOWE, PLACKI BROKUŁOWE !
Smacznego!