Lukier do pierników

Lukier do pierników

I nie tylko do pierników! Podam dzisiaj sprawdzony sposób na idealny lukier, który twardnieje po wyschnięciu i jest śnieżnobiały. Można z jego pomocą stworzyć prawdziwie dzieła na wypiekach, jakie tylko przyjdą Wam do głowy. Dodatkowo, można go w bardzo łatwy sposób zabarwić i tworzyć jeszcze piękniejsze wzorki na waszych wypiekach.

Składniki

  • jedno białko jajka
  • około 1-1,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Białko zaczynamy ubijać. Kiedy zaczyna sztywnieć, dosypujemy przesiany cukier puder. Należy go dosypywać do momentu kiedy konsystencja będzie bardzo gęsta. Można także dodać 2-3 krople soku z cytryny, ale nie jest to konieczne.

Gotowe. Przekładamy masę do rękawa i dekorujemy pierniczki (można tutaj użyć zwykłej torebki jeśli nie mamy specjalnego rękawa cukierniczego – wystarczy napełnić ją masą i odciąć rożek). Mnóstwo przydatnych akcesoriów do wypieku i dekoracji pierniczków znajdziecie również tutaj. Lukier po zastygnięciu będzie twardy i bielusieńki 🙂 

 

Do zabarwienia lukru możemy wykorzystać barwniki spożywcze, ale przyznam, że ja wolę użyć tych naturalnych, które już mamy w kuchni. Kolor różowy/fioletowy uzyskamy poprzez dodanie kilku kropel soku z buraka. Aby mieć kolor bardziej czerwony, używam soku wiśniowego. Kolor pomarańczowy/żółty zapewni szczypta kurkumy. Kolor zielony to na przykład herbata matcha (czyli sproszkowana zielona herbata). Pamiętajmy tylko, aby po dodaniu barwnika sprawdzić, czy nie rozrzedziliśmy lukru i w razie potrzeby dosypać jeszcze cukru pudru. 

Po udekorowaniu odstawcie Wasze dzieła sztuki na około godzinę-dwie, aby lukier zastygł. Następnie możemy je schować do pojemnika lub słoika.


Dodaj komentarz