Makaron w sosie śmietanowo-serowym

Makaron w sosie śmietanowo-serowym

Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Jest szybki, prosty i jest milion sposobów na jego przygotowanie. Znacznie częściej z makaronami kojarzymy sosy „czerwone”, np. pomidorowy. Tym razem będzie biało, bo sos do makaronu będzie śmietanowo-serowy. Bardzo delikatny i aksamitny, który idealnie łączy się i otula makaron. Może i nie jest to obiad fit, bo mascarpone ze śmietanką nie należą do lekkich produktów, ale od czasu do czasu taki mały grzeszek nie zaszkodzi.


Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 200 g makaronu (najlepszy tutaj będzie makaron krótki, np. penne, fusilli, polecam razowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebulka
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku i oregano (można zastąpić suszonymi)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 łyżki startego twardego sera

Czas przygotowania:

25 minut

Liczba porcji:

2


Przygotowanie

Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miseczki. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Dodajemy także około 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i zioła (nie wszystkie, zostawiamy troszkę na później). Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę oraz zamarynowane mięso z ziołami i czosnkiem. Wszystko podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę. Przez minutę dusimy i dodajemy mascarpone. Odrobinę zmniejszamy gaz i pozwalamy serkowi całkowicie się rozpuścić. Sos cały czas mieszamy i jeszcze doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Kiedy mascarpone się rozpuści, to zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy patelnię. Dusimy tak przez kilka minut. W tym czasie kurczak jeszcze bardziej zmięknie i będzie bardzo delikatny.

Korzystając z chwili wolnego, gotujemy makaron w osolonej wodzie. Kiedy jest już al dente, to odcedzamy go i od razu wrzucamy na patelnię z sosem. Wszystko mieszamy, aby makaron dokładnie pokrył się pysznym i delikatnym sosem serowym. Danie gotowe. Przekładamy na talerze, obsypujemy twardym serem i podajemy.


Smacznego!



1 thought on “Makaron w sosie śmietanowo-serowym”

  • Pingback: Makaron w sosie śmietanowo-serowym | FlyB Kulinaria

Leave a Reply