Marmurkowe kruche ciasteczka

Marmurkowe kruche ciasteczka

Najbardziej kruche ciastka, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić, powstały właśnie z tego przepisu. Wykorzystałam do niego mieszankę mąk do ciasta kruchego, którą dodatkowo wzbogaciłam o kakao, aby uzyskać marmurkowe ciasteczka. W błyskawicznym tempie powstała pyszna i mega chrupiąca słodka przekąska, która zniknęła jeszcze szybciej! Mieszanka ma dobry skład – bez konserwantów, ani dziwnych substancji. Jeśli więc nie mamy czasu, a chcemy szybko upiec pyszny deser, to polecam ją wykorzystać, bo oszczędzimy czas, a słodkości szybciej pojawią się na stole.

Składniki

  • mieszanka do ciasta kruchego Polskie Młyny
  • 100 g masła
  • jajko
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie

ciastka kruche

Na stolnicę wysypujemy zawartość opakowania. Dodajemy chłodne masło i rozcieramy je z mąką palcami. Dodajemy jajko i zagniatamy wszystko razem. Kiedy widzimy, że masa zaczyna się łączyć, oddzielamy część (mniej-więcej 1/3) i dodajemy do niej kakao. Obie części zagniatamy, aby utworzyć z nich dwie kulki. Każdą zawijamy w folię i wkładamy na 20-30 minut do zamrażarki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto zagniatamy, aby je lekko ocieplić i uplastycznić. Obie części dzielimy na mniejsze kawałeczki i następnie wszystko razem łączymy, ale już mieszając kolory. Znowu zagniatamy szybko (aby powstało łaciate ciasto i kolory nie zmieszały się zbyt mocno). Ciasto wałkujemy (można partiami) na grubość około pół centymetra i wycinamy ciasteczka. Skrawki łączymy ze sobą, ponownie wałkujemy i wycinamy. Z kolejnymi “rundami” zagniatania, wałkowania i wycinania, nasze łaty będą mniej widoczne, więc starajmy się produkować jak najmniej skrawków.

Pieczemy przez około 10 minut i studzimy na kratce.

Smacznego!


Dodaj komentarz