Masło czosnkowo-ziołowe
Najprostsze na świecie masło czosnkowo-ziołowe! Hit na grilla, do grzanek, pieczonych ryb czy mięsa. Zrobione z prawdziwego masła, świeżego czosnku oraz świeżych ziół. Smakuje fantastycznie i stawia kropkę nad „i” wielu daniom. Można je wykorzystać do podania GRILLOWANEGO ŁOSOSIA, czy PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW. Prosta rzecz, a sprawia, że każda potrawa zyska na smaku i aromacie. Wystarczy raz zrobić większą porcję, by później korzystać, kiedy mamy na to ochotę.
Składniki
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 3-4 listki świeżej bazylii
- gałązka rozmarynu
- sól i świeżo mielony pieprz o smaku
Czas przygotowania
10 minut
Liczba porcji
ok. 12 porcji po 5 g
Wartości odżywcze w porcji
- Kalorie: 37
- Białko: 0,05 g
- Tłuszcz: 3,5 g
- Węglowodany: 0,03 g
Przygotowanie
Masło powinno być bardzo miękkie (ale nie płynne!), aby ułatwić wymieszanie wszystkich składników. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Listki tymianku odrywamy od gałązki i w całości dorzucamy do masła. Listki rozmarynu i bazylii siekamy bardzo drobno i dodajemy do reszty składników. Wszystko oprószamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Teraz wystarczy tylko schłodzić masło. Aby nadać mu ładny kształt wałeczka, najlepiej przełożyć je na kawałek folii spożywczej i ciasno zawinąć i uformować. W tej postaci wkładamy masło do lodówki do całkowitego stężenia. Wtedy bez problemu odwiniemy je z folii. Kiedy nasze masło czosnkowo-ziołowe już stężało, to odwijamy je i przekładamy do pojemniczka.
Smacznego!
1 thought on “Masło czosnkowo-ziołowe”