Masło orzechowe

Są tu jacyś fani masła orzechowego? Domowe i proste w wykonaniu masło orzechowe, zrobione w stu procentach z uprażonych orzechów laskowych z pewnością Was zainteresuje. Po co kupować gotowe kremy orzechowe, skoro taki przysmak można samodzielnie przygotować w domu? Wymaga to odrobinę cierpliwości (i dość mocnego blendera), ale kto raz zrobi masło orzechowe w domu, ten już innego nie będzie chciał jeść!
Składniki
- 250 g orzechów laskowych
- szczypta soli
Czas przygotowania
20 minut
Liczba porcji
ok. 25 łyżeczek (10 g każda)
Wartości odżywcze w jednej łyżeczce
- Kalorie: 68
- Białko: 1,4 g
- Tłuszcze: 6,5 g
- Węglowodany: 1,5 g
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego piekarnika na około 8-10 minut. Co kilka minut mieszamy orzechy. Kiedy się uprażą, to wyciągamy je z piekarnika i przekładamy na suchą, czystą ściereczkę. Następnie owijamy je tą ściereczką i pocieramy energiczne, aby orzechy wyskoczyły z łupinek. Obrane orzechy studzimy, przekładamy do malaksera i dodajemy sól. Miksujemy wszystko przez kilkanaście minut do uzyskania gładkiej konsystencji.



Ten proces potrwa chwilę i warto robić przerwy co jakiś czas, aby malakser/blender odpoczął i się nie przegrzał. Orzechy podczas rozdrabniania przechodzą przez różne fazy. Najpierw powstanie z nich mączka, później zaczną zbijać się w grudki i konsystencją będą przypominały mokry piasek, aż w końcu zacznie wytrącać się tłuszcz i konsystencja będzie coraz bardziej mokra i gładka. Niestety, trzeba się uzbroić w cierpliwość, ale z pewnością warto, bo masło jest naprawdę pyszne 🙂


Gotowe masło orzechowe przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!
1 thought on “Masło orzechowe”