Mazurek wielkanocny – kruchy spód i dwa przepisy

To już ostatni dzwonek przed Wielkanocą, więc czas pomyśleć o tym, co tygryski lubią najbardziej, czyli świątecznych słodkościach. A skoro o Wielkanocy mowa, to na stole nie może zabraknąć mazurków. Czy wiedzieliście, że tak naprawdę mazurek wielkanocny przybył do nas prawdopodobnie z Turcji i znamy go w Polsce dopiero od XVII wieku? To właśnie dlatego te desery są tak słodkie i wypełnione bakaliami, bo to charakterystyczne produkty właśnie w tamtych stronach. I mimo że mazurek stał się tradycyjnym wielkanocnym wypiekiem, to wcale nie ma reguł i jednej jedynej receptury na niego. Ile domów tyle pomysłów i przepisów na mazurki. Ja dziś do tej puli dodam swój prosty przepis na uniwersalne ciasto kruche oraz dwa pomysły na udekorowanie i „nadzianie” mazurków, które będą proste i przypadną do gustu każdemu. No to do dzieła!
Kruchy spód
- 250 g dobrze przesianej mąki pszennej
- 180 g zimnego masła (prosto z lodówki)
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- łyżka zimnej wody
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Zdecydowanie polecam wykorzystać do tego (o ile oczywiście mamy) malakser lub rozdrabniacz z pojemnikiem. Jest to najszybsza i najprostsza metoda na kruche ciasto. Do pojemnika wrzucamy mąkę, cukier, posiekane zimne masło, żółtka, sól i wodę. Następnie wszystko razem siekamy. Po chwili masa powinna zrobić się „gliniasta” i wówczas przekładamy wszystko na stolnicę, zagniatamy, szybkimi ruchami, formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na godzinę.
Jeśli nie mamy żadnego malaksera, to na stolnicy łączymy mąkę z cukrem i solą, następnie łączymy wszystko z zimnym masłem, tworząc kruszonkę. Dodajemy dalej żółtka i wodę i szybko wszystko razem zagniatamy. Formujemy kulkę, którą zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą delikatnie ogrzewamy w dłoniach i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Ciastem wykładamy wybrane foremki i nakłuwamy je widelcem, aby umożliwić odchodzenie pary. Nadmiar ciasta odcinamy. Możemy przygotować z nich dekorację brzegów mazurka lub po prostu upiec ciasteczka (np. MAŚLANE Z KONFITURĄ). Formę z ciastem ponownie wkładamy do lodówki i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Jak tylko się nagrzeje, to wkładamy do niego przygotowany i schłodzony spód.
Ciasto pieczemy przez około 15-20 minut (do zezłocenia) i pilnujemy, aby brzegi się nie spiekły. Studzimy na kratce.



Czas przygotowania:
ciasto – około 1,5 h (razem z chłodzeniem)
Liczba porcji
2 spody do mazurków:
- tortownica o średnicy 24 cm
- prostokątna foremka o wymiarach około 21 cm na 32 cm
Każdy spód to około 12 porcji mazurka.
[shopeneo-widget id=”339756e0-04e9-4700-a720-25aa1696a59a”]
Mazurek pomarańczowy
- 4 pomarańcze
- cytryna
- pół szklanki cukru
- szczypta imbiru i cynamonu
- garść płatków migdałów
- 50 g białej czekolady
Przygotowanie
Konfitura z pomarańczy. Wyparzone i wyszorowane pomarańcze oraz cytrynę obieramy dokładnie, usuwamy wszystkie białe i gorzkie błonki, a następnie dokładnie filetujemy i pozbywamy się ewentualnych pestek. Im dokładniej to zrobimy, tym mniej gorzkiego posmaku uzyskamy finalnie. Uzyskany miąższ siekamy drobno. Z jednej pomarańczy ścieramy również skórkę. Do garnka wkładamy przygotowane owoce z całym sokiem, który się z nich wydobył. Zasypujemy wszystko cukrem i zaczynamy podgrzewać bez przykrycia. Kiedy wszystko się zagotuje, dodajemy skórkę z pomarańczy, imbir i cynamon (maksymalnie po pół łyżeczki). A następnie pozostawiamy na gazie, na małym ogniu na około godzinę (bez przykrycia) do odparowania płynu. Od czasu do czasu mieszamy i obserwujemy, czy się nie przypala. Konfitura powinna wyraźnie zgęstnieć. Przekładamy do słoiczków i studzimy. Podczas studzenia całość jeszcze bardziej zgęstnieje.

Białą czekoladę ścieramy na tarce.
Ostudzony kruchy spód smarujemy ostudzoną konfiturą z pomarańczy, całość obsypujemy płatkami migdałów i dekorujemy białą czekoladą. Tak przygotowany pomarańczowy mazurek wielkanocny odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin do skruszenia. Nadmiar konfitury, który pozostał, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Sprawdzi się świetnie do domowych NALEŚNIKÓW!


Białą czekoladą można również rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki słodkiej i udekorować taką polewą mazurka – co kto lubi.
Wartości odżywcze w porcji (jeden kawałek):
- Kalorie: 213,5
- Białko: 2,9 g
- Tłuszcz: 9,5 g
- Węglowodany: 32,5 g
Czas przygotowania – około 60 minut na konfiturę + 20 minut na udekorowanie mazurka
Liczba porcji – około 12 kawałków

Mazurek bakaliowy z czekoladą i powidłami
- garść siekanych migdałów
- mały słoiczek powideł węgierkowych
- garść suszonych moreli
- 3-4 suszone figi
- garść suszonej żurawiny
- garść grubo siekanych orzechów włoskich
- 70 g czekolady deserowej
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
Przygotowanie
Wszystkie bakalie powinny być dość grubo posiekane. Orzechy i migdały możemy dodatkowo podprażyć, aby wydobyć jeszcze więcej smaku.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką.
Ostudzony kruchy smarujemy powidłami. Następnie obficie obsypujemy całość orzechami i suszonymi owocami i wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Bakaliowy mazurek wielkanocny odstawiamy do skruszenia i stężenia na kilka godzin w chłodne miejsce.


Wartości odżywcze w porcji (jeden kawałek):
- Kalorie: 243
- Białko: 3,7 g
- Tłuszcz: 13,4 g
- Węglowodany: 28,6 g
Czas przygotowania – około 20 minut
Liczba porcji – około 12 kawałków
Smacznego!