Mini chałki z truskawkami

Sezon truskawkowy jeszcze trwa, choć powoli ma się ku końcowi. Ku mojej rozpaczy niestety… Jeśli chodzi o mnie, to jestem od truskawek szalenie uzależniona i potrafię zjeść całą miskę w mgnieniu oka. Jeśli lubicie słodkie bułeczki i drożdżówki z truskawkami, których również jest wysyp w cukierniach, to musicie koniecznie spróbować takich domowych mini chałek. Są bezbłędne! Będą idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia w towarzystwie kawy, szklanki mleka lub kakao. I zdecydowanie nie ma dla nich konkurencji, nawet z najlepszych cukierni i piekarni!
Składniki
-
zaczyn:
- łyżka mąki
- łyżka cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 450 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- jajko
- szczypta soli
-
kruszonka:
- 30 g masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- świeże truskawki
Czas przygotowania
20 minut
Czas wyrastania
1,5 h + 20 min
Czas pieczenia
20 min
Liczba porcji
4 chałki = 8 porcji (po 140-150 g)
Wartości odżywcze
100 g | porcja | |
Kcal | 278 | 399 |
B | 6,7 | 9,6 |
T | 7,2 | 10,4 |
W | 45,5 | 65,5 |
Przygotowanie
Z mąki, mleka, drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go na kilka minut, aby drożdże wyrosły.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy. Masło rozpuszczamy.
Jak tylko zauważymy, że drożdże pracują, to wlewamy zaczyn do miski z mąką i dodajemy płynne masło. Wszystko razem mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy na gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. W mikserze planetarnym powinno zająć to nie więcej niż 10 minut. Ręcznie nieco dłużej.
Wyrobione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aby wyrosło.
Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, krótko wyrabiamy dłońmi i dzielimy na 4 równe części. Każdą z części lekko rozpłaszczamy i kroimy na 4 pasy, które następnie jeszcze rolujemy w dłoniach (jak ciasto na kopytka). Końce czterech pasków zlepiamy mocno i zaplatamy w chałkę*. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta. W zagłębienia w chałce wciskamy truskawki (jeśli są duże, to pokrójcie w mniejsze kawałki). W zależności od upodobań, truskawek można wcisnąć więcej lub mniej. Zróbcie tak, jak lubicie. Przygotowane chałki przekładamy na blachę do pieczenia.



*Zaplatanie chałek. Chałki z czterech pasów zaplatamy w sposób następujący:
- Pasy układamy obok siebie w odstępach. Łapiemy ich górne końce i zlepiamy ze sobą.
- Pas z lewej strony (nr 1) przekładamy nad dwoma pasami po jego prawej, tak aby znalazł się pomiędzy trzecim i czwartym.
- Pas z prawej strony (nr 4) przekładamy nad dwoma pasami po jego lewej, tak aby znalazł się pomiędzy drugim a trzecim.
- Ponownie bierzemy pas z lewej strony (nr 2) i przekładamy nad dwoma po prawej stronie.
- Ponownie bierzemy pas z prawej strony (nr 3) i przekładamy nad dwoma po lewej stronie.
- I tak dalej …
Z mąki, masła i cukru ucieramy kruszonkę i obsypujemy nią nasze drożdżówki. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
Chałki pieczemy do zrumienienia przez około 20 minut.


Smacznego!