Mini chałki z truskawkami

Mini chałki z truskawkami

Sezon truskawkowy jeszcze trwa, choć powoli ma się ku końcowi. Ku mojej rozpaczy niestety… Jeśli chodzi o mnie, to jestem od truskawek szalenie uzależniona i potrafię zjeść całą miskę w mgnieniu oka. Jeśli lubicie słodkie bułeczki i drożdżówki z truskawkami, których również jest wysyp w cukierniach, to musicie koniecznie spróbować takich domowych mini chałek. Są bezbłędne! Będą idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia w towarzystwie kawy, szklanki mleka lub kakao. I zdecydowanie nie ma dla nich konkurencji, nawet z najlepszych cukierni i piekarni!


Składniki

  • zaczyn:
    • łyżka mąki
    • łyżka cukru
    • 20 g drożdży świeżych
    • 200 ml ciepłego mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • kruszonka:
    • 30 g masła
    • 3 łyżki mąki
    • 3 łyżki cukru
  • świeże truskawki

Czas przygotowania
20 minut

Czas wyrastania
1,5 h + 20 min

Czas pieczenia
20 min

Liczba porcji

4 chałki = 8 porcji (po 140-150 g)

Wartości odżywcze

100 g porcja
Kcal 278 399
B 6,7 9,6
T 7,2 10,4
W 45,5 65,5
Na podstawie wykorzystanych składników

Przygotowanie

Z mąki, mleka, drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go na kilka minut, aby drożdże wyrosły.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy. Masło rozpuszczamy.

Jak tylko zauważymy, że drożdże pracują, to wlewamy zaczyn do miski z mąką i dodajemy płynne masło. Wszystko razem mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy na gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. W mikserze planetarnym powinno zająć to nie więcej niż 10 minut. Ręcznie nieco dłużej.

Wyrobione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aby wyrosło.

Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, krótko wyrabiamy dłońmi i dzielimy na 4 równe części. Każdą z części lekko rozpłaszczamy i kroimy na 4 pasy, które następnie jeszcze rolujemy w dłoniach (jak ciasto na kopytka). Końce czterech pasków zlepiamy mocno i zaplatamy w chałkę*. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta. W zagłębienia w chałce wciskamy truskawki (jeśli są duże, to pokrójcie w mniejsze kawałki). W zależności od upodobań, truskawek można wcisnąć więcej lub mniej. Zróbcie tak, jak lubicie. Przygotowane chałki przekładamy na blachę do pieczenia.

*Zaplatanie chałek. Chałki z czterech pasów zaplatamy w sposób następujący:

  1. Pasy układamy obok siebie w odstępach. Łapiemy ich górne końce i zlepiamy ze sobą.
  2. Pas z lewej strony (nr 1) przekładamy nad dwoma pasami po jego prawej, tak aby znalazł się pomiędzy trzecim i czwartym.
  3. Pas z prawej strony (nr 4) przekładamy nad dwoma pasami po jego lewej, tak aby znalazł się pomiędzy drugim a trzecim.
  4. Ponownie bierzemy pas z lewej strony (nr 2) i przekładamy nad dwoma po prawej stronie.
  5. Ponownie bierzemy pas z prawej strony (nr 3) i przekładamy nad dwoma po lewej stronie.
  6. I tak dalej …

Z mąki, masła i cukru ucieramy kruszonkę i obsypujemy nią nasze drożdżówki. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).

Chałki pieczemy do zrumienienia przez około 20 minut.


Smacznego!



Leave a Reply