Muffinki jogurtowe z truskawkami

Muffinki jogurtowe z truskawkami

Co zrobić gdy mają wpaść niezapowiedziani goście, a w szafkach wieje pustką? Muffinki! Te są mega delikatne, jogurtowe, a dodatek świezych truskawek dodaje im świeżości i kwasowości. Zrobicie je w kilka minut i to bez miksera!


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20-30 dag. świeżych truskawek

Czas przygotowania:

10 minut + 25 minut pieczenia

Liczba porcji:

12 muffinek


Przygotowanie

Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, jogurt i cukier. Wszystko miksujemy przez około minutę.

W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie do składników mokrych dodajemy suche i krótko łączymy wsyzstko razem. Nie przejmujemy się grudkami. Im krócej i mniej dbale mieszamy, tym delikatniejsze muffinki otrzymamy. Truskawki myjemy, odkrawamy szypułki i każdą kroimy na 4 części. Następnie truskawki dodajemy do masy muffinkowej i znowu wszystko mieszamy (krótko!).

Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy ciastem zostawiając odrobinę przestrzeni dla babeczek do wyrośnięcia. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).


Smacznego!



Dodaj komentarz