Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Nie ma to jak porządna dawka czekolady na deser! Tym razem nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, a leciutki i puszysty mus. To, że taki delikatny nie oznacza jednak, że nie ma w nim wyrazu. Wręcz przeciwnie! Mimo lekkiej konsystencji ma w sobie prawdziwą moc czekolady. Ten deser sprawdzi się latem, kiedy upał daje się we znaki. Najlepiej smakuje wyciągnięty prosto z lodówki, podany ze świeżymi owocami, które przełamią intensywny smak czekolady. To jak, skusicie się? 🙂


Składniki

  • tabliczka czekolady min. 50% (im więcej kakao, tym bardziej wyrazisty smak deseru)
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%-36%
  • do podania: owoce, bita śmietana

Czas przygotowania:

20 minut pracy + 3 godz. chłodzenia

Liczba porcji:

2-3


Przygotowanie

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy tylko składniki będą płynne, to wyciągamy je z kąpieli i odstawiamy na bok.

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Śmietankę również ubijamy na sztywno.

W misce miksujemy żółtka z cukrem na gładki i jasny kogel-mogel. Kiedy cukier się rozpuści to zaczynamy dodawać czekoladę z masłem. Dokładnie łączymy obie masy ze sobą. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i ponownie delikatnie mieszamy. Na zakończenie dodajemy ubite białka i bardzo powoli łączymy wszystko ze sobą, tak aby masa pozostała puszysta. Gotowy mus przekładamy do pucharków lub miseczek, przykrywamy je folią i wkładamy na ok. 3 godziny do lodówki. Możemy włożyć je do zamrażarki, aby mus szybciej się schłodził.

Gotowe. Mus czekoladowy podajemy z bitą śmietaną i/lub świeżymi owocami.


Smacznego!



1 thought on “Mus czekoladowy”

Dodaj komentarz