Mus kokosowy

Mus kokosowy

Mus kokosowy, masło kokosowe, krem kokosowy… Nazwać go można na wiele sposobów i każdy jest dobry. Właściwie ten produkt znalazł się w mojej kuchni, a później w przepisach, przez przypadek. Podczas rozdrabniania wiórków kokosowych, odrobinę za długo trzymałam wciśnięty guzik blendera, co spowodowało, że pewna “granica” została przekroczona i z wiórek zaczął wytrącać się tłuszcz. Kto chociaż raz robił masło orzechowe, ten wie co mam na myśli. Im dłużej blendowałam, tym gładszą i bardziej “mazistą” konsystencję miała zawartość pojemnika. I tak oto powstał właśnie ten krem/mus kokosowy, który często (i już nie przez przypadek) jest przygotowywany w moim domu. Można wzbogacić nim kremy do ciast, jogurty, czy serniki na zimno. Czasem nawet podjadam go łyżeczkami, bo już sam smakuje fantastycznie. Będzie więc idealny dla fanów Rafaello i kokosowej Princessy.

Składniki

  • opakowanie wiórków kokosowych
  • i… to tyle 😉

Przygotowanie

Filozofii w tym nie ma, wrzucamy wiórki do blendera i mielimy przez 10-15 minut (dokładny czas zależy od mocy blendera). Od czasu do czasu przerywamy blendowanie, aby zebrać wiórki z brzegów miski. Lepiej używać blendera z pojemnikiem, ręczny może sobie nie poradzić z takim zadaniem. Im dłużej będziemy mielić wiórki, tym gładszą i bardziej płynną konsystecję uzyskamy. To za sprawą tłuszczu, który zacznie się wytrącać.

Gotowy mus przekładamy do słoiczka i chowamy do lodówki. Można wykorzystać go do wzbogacenia jogurtów, deserów, a nawet kremów do ciast. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do naleśników i placuszków. W lodówce mus stanie się twardy i zbity. Żeby ponownie miał bardziej płynną konsystencję, należy włożyć słoiczek do ciepłej wody. Po kilku minutach będzie gotowy do użycia.

Tutaj możesz sprawdzić jak zrobić domowe i zdrowe kulki Rafaello z wykorzystaniem takiego musu kokosowego.

Smacznego!


Dodaj komentarz