Witaj na blogu Analiza Smaku!

Zdecydowanie lepiej gotuję, niż opowiadam o sobie, więc wstęp będzie krótki.

analiza_smaku_author

Mam na imię Daria, z wykształcenia jestem matematykiem… Naprawdę! Kiedyś pracowałam w branży finansowej, jako analityk. Teraz pomagam dzieciom i młodzieży w nauce matematyki na indywidualnych lekcjach. Ale prawdziwe pasje znajduję po pracy. Wtedy przesiaduję w kuchni i robię zdjęcia. Po prostu lubię karmić ludzi!

Jedzenie jest jednym z ważniejszych aspektów naszego życia. Wpływa na nasze zdrowie, poprawia nastrój, pobudza zmysły, rozgrzewa lub przynosi ochłodę. Powinniśmy dbać, aby to co jemy było dobrej jakości i oczywiście smakowało dobrze, bo jedzenie przede wszystkim ma nam sprawiać przyjemność.

Wychowałam się na wsi, gdzie nauczyłam się szacunku do jedzenia i gotowania z naturalnych składników. Gotuję zdrowo i jestem absolutnym przeciwnikiem fast-foodów pod każdą postacią.
Na moim blogu pokażę Wam, że nie każda potrawa wymaga czasu i cierpliwości, a także to, jak produktami z osiedlowego warzywniaka czy ryneczku zastąpić wyroby z puszki i papierka.

A zaczęło się od…

… sernika na zimno. Potem powstały pierwsze wypieki, potem kolejne, a później pierwsze dania i tak do dziś: piekę, gotuję, smażę, grilluję – po prostu pichcę. Nic nie motywuje mnie bardziej niż „Mmm… Ale pycha!” usłyszane po spróbowaniu podanego dania. A czas spędzony w kuchni na gotowaniu jest dla mnie jedną z lepszych form relaksu.

Dlaczego blog?

Od zawsze lubiłam korzystać z przepisów zamieszczanych na blogach kulinarnych. Z nich czerpałam inspiracje i pomysły. W końcu zaczęłam sama kombinować w kuchni,
łączyć smaki, próbować nowych rzeczy i produktów. Inną moją pasją od zawsze była fotografia, w której również się rozwijam. Postanowiłam połączyć zainteresowania, spróbować swoich sił w blogowaniu i podzielić się swoimi daniami ze światem. I tak powstał blog. 🙂 

Tutaj smak się liczy!

W kuchni to smak jest najważniejszy. Od niego zależy wszystko. Wystarczy szczypta soli za dużo, odrobina mąki za mało, złej jakości produkt, kilka minut za długo lub za krótko na patelni, aby zepsuć nawet najlepszy i najbardziej wyrafinowany przepis. Smak trzeba przemyśleć, rozłożyć na czynniki pierwsze, przeanalizować w głowie i na języku. A jako matematyk z wieloma analizami się spotkałam. 🙂 Teraz czas na Analizę Smaku.

Życzę Ci miłej lektury i smacznego!

Współpraca

Jeśli masz do mnie pytania, chcesz podzielić się opinią, może masz jakieś uwagi lub prośby, nie wahaj się i napisz do mnie na adres lub skorzystaj z formularza kontaktowego znajdującego się na dole strony.

Zapraszam również do kontaktu zainteresowanych współpracą za pośrednictwem bloga!

    Korzystając z formularza zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie twoich danych przez tę witrynę.