Orzechowe ciasteczka z solą

Orzechowe ciasteczka z solą

Proste, zdrowe, mocno orzechowe ciastka to prawdziwy strzał w 10! Mogą być wybawieniem w nagłym napadzie ochoty na słodkie, czy po prostu kiedy lubicie czasem coś słodkiego przegryźć, ale świadomie sięgacie po zdrowe produkty. U mnie te ciastka są stale na półce w słoiczku. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to sięgam po dwa (czasem więcej, bo naprawdę nie jest łatwo im się oprzeć) i przegryzam do kawki lub herbatki. To, co lubię w nich najbardziej to ten lekko słony smak, który niesamowicie podbija słodycz i czekoladę. Chyba przez to właśnie nie mogę im się oprzeć. Ciastka zrobione całkowicie bez mąki i cukru więc ultrazdrowe. Do tego orzechy i gorzka czekolada, więc czego chcieć więcej! Idealne w podróż, czy jako przekąska w plecaku w ciągu dnia.


Składniki

  • 100 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • duże jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki erytrytolu / ksylitolu
  • po pół łyżeczki cynamonu i imbiru suszonego
  • garść orzechów np. nerkowców
  • duża szczypta soli 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady

Czas przygotowania
10 minut

Czas pieczenia
15 minut

Z przepisu otrzymacie około 25 ciasteczek

Wartości odżywcze

  100 g 1 sztuka
Kcal 382 49
B 18,4 2,4
T 27,8 3,6
W 17,2 2,2

Obliczone na podstawie wykorzystanych składników. Wartości BTW podane w gramach.


Przygotowanie

Do misy malaksera wrzucamy mąki, przyprawy, jajko, masło lub olej rozpuszczone, sól, masło orzechowe, cukier / erytrytol. Wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy orzechy i czekoladę i krótko wszystko razem jeszcze siekamy, aby połączyć wszystko razem, ale jednocześnie nie rozdrobnić ich zbyt mocno.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół).

Zwilżonymi dłońmi formujemy luźne kulki z masy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie widelcem lekko je rozpłaszczamy i dociskamy do foremki.

Kiedy wszystkie ciasta są już na blaszce, to wkładamy je do piekarnika na około 15 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do szczelnego pojemniczka. 


Smacznego!



Leave a Reply