Orzechowe ciasteczka z solą
Proste, zdrowe, mocno orzechowe ciastka to prawdziwy strzał w 10! Mogą być wybawieniem w nagłym napadzie ochoty na słodkie, czy po prostu kiedy lubicie czasem coś słodkiego przegryźć, ale świadomie sięgacie po zdrowe produkty. U mnie te ciastka są stale na półce w słoiczku. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to sięgam po dwa (czasem więcej, bo naprawdę nie jest łatwo im się oprzeć) i przegryzam do kawki lub herbatki. To, co lubię w nich najbardziej to ten lekko słony smak, który niesamowicie podbija słodycz i czekoladę. Chyba przez to właśnie nie mogę im się oprzeć. Ciastka zrobione całkowicie bez mąki i cukru więc ultrazdrowe. Do tego orzechy i gorzka czekolada, więc czego chcieć więcej! Idealne w podróż, czy jako przekąska w plecaku w ciągu dnia.
Składniki
- 100 g mąki migdałowej
- 30 g mąki kokosowej
- duże jajko
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki erytrytolu / ksylitolu
- po pół łyżeczki cynamonu i imbiru suszonego
- garść orzechów np. nerkowców
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 kostek gorzkiej czekolady
Czas przygotowania
10 minut
Czas pieczenia
15 minut
Z przepisu otrzymacie około 25 ciasteczek
Wartości odżywcze
100 g | 1 sztuka | |
Kcal | 382 | 49 |
B | 18,4 | 2,4 |
T | 27,8 | 3,6 |
W | 17,2 | 2,2 |
Obliczone na podstawie wykorzystanych składników. Wartości BTW podane w gramach.
Przygotowanie
Do misy malaksera wrzucamy mąki, przyprawy, jajko, masło lub olej rozpuszczone, sól, masło orzechowe, cukier / erytrytol. Wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy orzechy i czekoladę i krótko wszystko razem jeszcze siekamy, aby połączyć wszystko razem, ale jednocześnie nie rozdrobnić ich zbyt mocno.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół).
Zwilżonymi dłońmi formujemy luźne kulki z masy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie widelcem lekko je rozpłaszczamy i dociskamy do foremki.
Kiedy wszystkie ciasta są już na blaszce, to wkładamy je do piekarnika na około 15 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do szczelnego pojemniczka.
Smacznego!