Owsiane ciasteczka z żurawiną
Takie przekąski zdecydowanie zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchennych. Zamiast sięgać po kolejne ciastko ze sklepu, czy nieznanego składu ciasto zakupione w pierwszej lepszej cukierni (w którym mogą być zarówno dobre i naturalne składniki, jak i cała tablica Mendelejewa) lepiej szybko upiec takie ciasteczka owsiane, do których dodacie wszystko to, co lubicie. A gdy na kawę przyjdzie pora i pojawi się ta każdemu dobrze znana zachcianka na „coś słodkiego do kawki”, wystarczy sięgnąć po 2-3 takie chrupiące małe co-nieco i już! Bez wyrzutów sumienia i obaw, że znowu złamaliśmy to postanowienie noworoczne, możemy wejść z nową energią w drugą część dnia.
Składniki
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/3 szklanki mąki kokosowej lub ryżowej
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 2-3 łyżki brązowego cukru / syropu klonowego / ksylitolu / erytrytolu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko lub banan
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego (ok. 25 g)
- garść żurawiny (można wymienić na/dodać orzechy, gorzką czekoladę lub ulubione ziarna)
[shopeneo-widget id=”439ca378-6588-4ffd-bae8-c56f7ef868f0″]
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
20 minut
Temperatura
160 stopni
Liczba porcji
około 10-12 ciasteczek
Wartości odżywcze
100 g | 1 sztuka | |
Kcal | 361 | 116 |
B | 12,7 | 4,1 |
W | 20 | 6,4 |
T | 31,9 | 10,2 |
Przygotowanie
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Żurawinę (lub orzechy i inne dodatki w większych kawałkach) siekamy na drobniejsze kawałki i dosypujemy do miski. Wbijamy jajko lub dodajemy banana (w opcji z bananem można dodać mniej cukru) i wlewamy płynny tłuszcz. Wszystko mieszamy i ugniatamy dłonią.
Piekarnik rozgrzewamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kulki odrobinę większe niż orzechy włoskie, rozpłaszczamy je na dłoni i układamy na papierze do pieczenia. Kiedy wszystkie będą już gotowe, to wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 17-20 minut.
Ciasteczka owsiane po wyjęciu studzimy i przekładamy do pojemniczka. Uwaga będą bardzo kruche!
Smacznego!