Owsiane ciasteczka z żurawiną

Owsiane ciasteczka z żurawiną

Takie przekąski zdecydowanie zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchennych. Zamiast sięgać po kolejne ciastko ze sklepu, czy nieznanego składu ciasto zakupione w pierwszej lepszej cukierni (w którym mogą być zarówno dobre i naturalne składniki, jak i cała tablica Mendelejewa) lepiej szybko upiec takie ciasteczka owsiane, do których dodacie wszystko to, co lubicie. A gdy na kawę przyjdzie pora i pojawi się ta każdemu dobrze znana zachcianka na „coś słodkiego do kawki”, wystarczy sięgnąć po 2-3 takie chrupiące małe co-nieco i już! Bez wyrzutów sumienia i obaw, że znowu złamaliśmy to postanowienie noworoczne, możemy wejść z nową energią w drugą część dnia.


Składniki

  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej lub ryżowej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2-3 łyżki brązowego cukru/syropu klonowego/ksylitolu/erytrytolu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko lub banan
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego (ok. 25 g)
  • garść żurawiny (można wymienić na/dodać orzechy, gorzką czekoladę lub ulubione ziarna)

Czas przygotowania
15 minut

Czas pieczenia
20 minut

Temperatura
160 stopni

Liczba porcji
około 10-12 ciasteczek

Wartości odżywcze

100 g1 sztuka
Kcal361116
B12,74,1
W206,4
T31,910,2
Obliczone na podstawie wykorzystanych składników

Przygotowanie

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Żurawinę (lub orzechy i inne dodatki w większych kawałkach) siekamy na drobniejsze kawałki i dosypujemy do miski. Wbijamy jajko lub dodajemy banana (w opcji z bananem można dodać mniej cukru) i wlewamy płynny tłuszcz. Wszystko mieszamy i ugniatamy dłonią.

ciasteczka owsiane z żurawiną

Piekarnik rozgrzewamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta formujemy kulki odrobinę większe niż orzechy włoskie, rozpłaszczamy je na dłoni i układamy na papierze do pieczenia. Kiedy wszystkie będą już gotowe, to wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 17-20 minut.

Ciasteczka owsiane po wyjęciu studzimy i przekładamy do pojemniczka. Uwaga będą bardzo kruche!


Smacznego!



Leave a Reply