Owsiane pancakes

Owsiane pancakes

Dzisiaj propozycja bardziej fit niż KLASYCZNE PANCAKES, ale wcale nie mniej smaczna. Placuszki zrobione są w pełni na bazie płatków owsianych zmielonych na mąkę. Są bardzo sycące i dają energię na bardzo długo więc sprawdzą się jako śniadanie lub drugie śniadanie do pudełka. Takie owsiane pancakes bardzo dobrze smakują z jogurtem i świeżymi owocami. Taki owsiany pankejk to również świetny zamiennik słodkiego batonika w ciągu dnia, szczególnie dla dzieciaków!


Składniki

  • 1,5 szklanki zmielonych na drobno płatków owsianych
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 łyżki oleju/oliwy/masła
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka miodu / cukru/ ksylitolu /erytrytolu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka siemienia lnianego
  • do podania: jogurt, owoce, bakalie, konfitury, czekolada itp.

[shopeneo-widget id=”439ca378-6588-4ffd-bae8-c56f7ef868f0″]


Czas przygotowania:

30 minut

Liczba porcji

około 15 placuszków


Przygotowanie

Do miski wlewamy mleko, olej, miód i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy wszystkie suche składniki, czyli płatki owsiane, siemię, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na minimum 15 minut. W tym czasie płatki napęcznieją i masa mocno zgęstnieje.

Patelnię rozgrzewamy i na gorącą kładziemy po łyżce ciasta. Lekko rozpłaszczamy i smażymy przez około 2 minuty na średnim ogniu. Placuszki powinny odrobinę urosnąć i powinny pojawić się na nich bąbelki. wtedy przewracamy je na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez minutę. Przekładamy na talerz i podajemy tak jak lubimy.


Smacznego!



1 thought on “Owsiane pancakes”

  • Pingback: Owsiane pancakes | FlyB Kulinaria

Leave a Reply