Owsiane pancakes
Dzisiaj propozycja bardziej fit niż KLASYCZNE PANCAKES, ale wcale nie mniej smaczna. Placuszki zrobione są w pełni na bazie płatków owsianych zmielonych na mąkę. Są bardzo sycące i dają energię na bardzo długo więc sprawdzą się jako śniadanie lub drugie śniadanie do pudełka. Takie owsiane pancakes bardzo dobrze smakują z jogurtem i świeżymi owocami. Taki owsiany pankejk to również świetny zamiennik słodkiego batonika w ciągu dnia, szczególnie dla dzieciaków!
Składniki
- 1,5 szklanki zmielonych na drobno płatków owsianych
- szklanka mleka
- jajko
- 2 łyżki oleju/oliwy/masła
- szczypta cynamonu
- łyżeczka miodu / cukru/ ksylitolu /erytrytolu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka siemienia lnianego
- do podania: jogurt, owoce, bakalie, konfitury, czekolada itp.
[shopeneo-widget id=”439ca378-6588-4ffd-bae8-c56f7ef868f0″]
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji
około 15 placuszków
Przygotowanie
Do miski wlewamy mleko, olej, miód i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy wszystkie suche składniki, czyli płatki owsiane, siemię, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na minimum 15 minut. W tym czasie płatki napęcznieją i masa mocno zgęstnieje.
Patelnię rozgrzewamy i na gorącą kładziemy po łyżce ciasta. Lekko rozpłaszczamy i smażymy przez około 2 minuty na średnim ogniu. Placuszki powinny odrobinę urosnąć i powinny pojawić się na nich bąbelki. wtedy przewracamy je na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez minutę. Przekładamy na talerz i podajemy tak jak lubimy.
Smacznego!
1 thought on “Owsiane pancakes”