Owsianka piernikowa

Owsianka piernikowa

Jak śniadanie to owsianka, ale dzisiaj będzie nietypowa, bo w wersji zimowej o zapachu pierników. Owsianka piernikowa z orzechami i powidłami to wspaniałe i rozgrzewające śniadanie. Taki początek dnia wprowadzi nas w dobry nastrój oraz doda energii na długo.

Składniki (na 2 porcje)

  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • jeden banan
  • odrobina wody
  • 300 ml mleka
  • garstka migdałów
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 4 całe orzechy włoskie
  • pół jabłka
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika 

Przygotowanie

Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, pokrojonego w plasterki banana, posiekane migdały oraz przyprawę do piernika. Całość zalewamy wodą – tyle, aby przykryć składniki. Rondelek stawiamy na gazie i podgrzewamy. Kiedy płatki wchłoną wodę, wlewamy mleko i zagotowujemy owsiankę.

Od zagotowania, owsiankę trzymamy jeszcze przez 2 minuty na gazie, a następnie przekładamy do miseczek. Na zakończenie, dodajemy po łyżeczce powideł na porcję, kilka plasterków jabłka oraz posypujemy orzechami włoskimi. 

owsianka piernikowa

Smacznego!


Dodaj komentarz