Pampuchy
Pampuchy, buchty, parowce, kluski parowe, bułki na parze… i wiele wiele innych określeń dotyczących jednej potrawy – dobrze nam znanych i przez wszystkich Polaków ukochanych bułek drożdżowych przygotowanych na parze. Takie domowe pampuchy przywołują mi smak dzieciństwa i bułek drożdżowych, które robiła moja babcia. Żadne kupowane później parowce nie były w stanie temu dorównać. Jedynie te przygotowane w domu mają ten niesamowity smak. Smakują fantastycznie zarówno na wytrawnie jako dodatek do mięsnych sosów lub jako lekki letni obiad na słodko w towarzystwie śmietany i owoców. Już na samą myśl ślinka cieknie!
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 20 g drożdży świeżych
- 150 ml mleka
- jedno jajko
- jedno żółtko
- 2 łyżeczki cukru
- duża szczypta soli
Czas przygotowania
20 minut przygotowania ciasta + 60 minut wyrastania + 10 minut parowania
Liczba porcji
8 sztuk
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzewamy, a następnie przygotowujemy zaczyn, czyli wkruszamy do niego drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drugą łyżeczkę cukru. Jajko z żółtkiem roztrzepujemy. Masło rozpuszczamy.
Kiedy drożdże zaczęły pracować, to przystępujemy do wyrabiania ciasta. Wlewamy zaczyn do mąki, dodajemy jajka oraz masło i mieszamy wszystko razem łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi przez 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość lepkie i gdyby za mocno się kleiło do rąk, to podsypujemy je delikatnie mąką. Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem, to powinno to zająć do 10 minut. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, oprószamy jeszcze mąką i wkładamy do miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, krótko jeszcze raz ugniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy zgrabną kuleczkę i odkładamy pod ściereczkę do krótkiego wyrośnięcia.
Przygotowujemy garnek z wkładem do gotowania na parze (lub ze zwykłym durszlakiem/sitkiem) i zagotowujemy w nim wodę. Kiedy zaczyna parować to wkładamy po 3-4 pampuchy do środka i parujemy przez 10-12 minut. Pamiętajmy, by nie podnosić pokrywki podczas parowania, ponieważ wtedy pampuchy mogą stracić na puszystości i staną się pomarszczone z zewnątrz. Postępujemy tak samo z pozostałymi.
Uparowane buchty podajemy od razu na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie z sosami mięsnymi.
Pampuchy można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a nawet mrozić. Wówczas należy je rozmrozić przed ponownym odparowniem.
Smacznego!
1 thought on “Pampuchy”