Pancakes

Pancakes

Mięciutkie i puszyste pancakes, które kochają duzi i mali. Placuszki są idealne na śniadanie, obiad, deser, podwieczorek i kolację. Oblane miodem, syropem klonowym, sosem czekoladowym lub posypane cukrem pudrem i podane z owocami. Po prostu pyszne w każdej postaci. Kto się skusi na pankejka? 🙂

Składniki (na około 10 sztuk)

  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce mieszamy razem jajka i mleko. Dodajemy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Dosypujemy cukry, mąkę i proszek. Mieszamy niezbyt długo, do połączenia się składników i odstawiamy ciasto na 15 minut.

Suchą patelnię nagrzewamy i kiedy jest gorąca, nakładamy porcje po jednej łyżce. Smażymy przez 40-60 sekund z jednej strony i przekładamy na drugą na około 20 sekund. 

Pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami i jemy póki ciepłe!

pancakes

Smacznego!


Dodaj komentarz