Pancakes
Mięciutkie i puszyste pancakes, które kochają duzi i mali. Placuszki są idealne na śniadanie, obiad, deser, podwieczorek i kolację. Oblane miodem, syropem klonowym, sosem czekoladowym lub posypane cukrem pudrem i podane z owocami. Po prostu pyszne w każdej postaci. Kto się skusi na pankejka? 🙂
Składniki (na około 10 sztuk)
- szklanka mąki
- 1 jajko
- 50 g masła
- szklanka mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce mieszamy razem jajka i mleko. Dodajemy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Dosypujemy cukry, mąkę i proszek. Mieszamy niezbyt długo, do połączenia się składników i odstawiamy ciasto na 15 minut.
Suchą patelnię nagrzewamy i kiedy jest gorąca, nakładamy porcje po jednej łyżce. Smażymy przez 40-60 sekund z jednej strony i przekładamy na drugą na około 20 sekund.
Pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami i jemy póki ciepłe!
Smacznego!