Panna cotta

Panna cotta

Prosty i szybki deser prosto z Włoch. Panna cotta, to dosłownie z włoskiego „gotowana śmietanka”, ponieważ właśnie na tym polega jej przygotowanie. Oryginalnie Włosi używają jedynie śmietany kremówki, jednak ta wersja jest nieco „chudsza” poprzez wymieszanie śmietanki i mleka w proporcjach 1:1. Smak na tym nie stracił, a trochę kalorii zaoszczędziliśmy 😉 Ta delikatna śmietanowa babeczka zatopiona w sosie owocowym to wspaniały i szybki deser na letnie dni. W dodatku nie potrzeba tu wielu składników i skomplikowanych czynności. Wystarczy wszystko razem podgrzać, przelać do foremek i schłodzić. To wszystko! A smak jest obłędny. Zapewniam, że będziecie chcieli więcej!


Składniki

  • 250 ml śmietanki min. 30%
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • połowa laski wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • szklanka truskawek + łyżeczka cukru pudru (mogą być inne kwaśne owoce, np. maliny, porzeczki, jagody, agrest itp.)

Czas przygotowania:

15 minut + kilka godzin chłodzenia

Liczba porcji:

4


Organizer Sophie

Przygotowanie

Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i laskę wanilii i wszystko razem podgrzewamy na wolnym ogniu. Im mniejszy ogień tym więcej aromatu odda wanilia.

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.

Kiedy mleko i śmietanka są już bardzo gorące (nie doprowadzamy do wrzenia!), to wyciągamy wanilię, wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę. Mieszamy wszystko trzepaczką, aby dokładnie rozprowadzić żelatynę.

panna cotta

Rozlewamy masę do foremek, przykrywamy każdą folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do całkowitego stężenia do lodówki.

Truskawki (lub inne wybrane owoce) myjemy, wycinamy szypułki i blendujemy wraz z cukrem pudrem na gładki sosik. Jeśli nie lubmy pestek, to możemy przetrzeć go dodatkowo przez gęste sitko.

Porada

Panna cottę najlepiej przygotować wieczorem. Po przelaniu masy do foremek odstawić je na parapet lub balkon, a kiedy przestygną, to włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia będzie czekał na nas pyszny deser. Jeśli nie mamy specjalnych foremek, kokilek ani pucharków, to można wykorzystać zwykłe szklanki, filiżanki na kawę, foremki do muffinek lub kieliszki. Sprawdzą się równie dobrze!

Jeśli chcemy wyciągnąć panna cottę z foremki w nienaruszonym stanie, to wkładamy na ją na kilka minut do ciepłej wody i oddzielamy masę od brzegu foremki za pomocą noża. Kiedy odwrócimy foremkę do góry nogami lekko nią potrząśniemy, to panna cotta sama z niej wyskoczy. 😉

panna cotta

Smacznego!



1 thought on “Panna cotta”

Dodaj komentarz