Papardelle w pikantnym sosie

Papardelle w pikantnym sosie

Danie, które najczęściej pojawia się na moim stole to zdecydowanie makaron podawany na różne sposoby. Robi się go szybko i nie ma w tym nic skomplikowanego. Cóż, Włosi znają się na rzeczy i wiedzą jak efektywnie, a zarazem smacznie gotować. Makaron w gęstym sosie pomidorowym z mięsem drobiowym to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Jego przygotowanie nie wymaga więcej niż 30 minut, a gwarantuje pełnię smaków i zadowolenie naszych brzuszków.

Składniki (2 porcje)

  • 200 g suchego makaronu papardelle
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • mały kawałeczek papryczki chilli (ok. 1-2 cm)
  • sól, pieprz
  • ok. 50 g twardego sera
  • po jednej łyżeczce ziół suszonych: bazylii i oregano

Przygotowanie

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i papryczkę drobno siekamy. Kiedy olej jest rozgrzany, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je na malutkie cząsteczki na patelni. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę. Z jej ilością ostrożnie, bo można przesadzić (szczególnie jeśli chcemy danie podać dzieciom). Kiedy mięso już się całkowicie usmaży, to wlewamy passatę, mieszamy wszystko, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.

Następnie doprawiamy całość ziołami oraz solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

sos pomidorowy

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy (nie płuczemy!) i od razu wrzucamy na patelnię do gorącego sosu. Mieszamy wszystko, aby makaron dobrze obtoczył się w sosie. Na zakończenie dodajemy na patelnię 3-4 łyżki startego sera i mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy wierzch jeszcze serem. Można podawać.

Smacznego!


Dodaj komentarz