Papardelle w sosie pomidorowym z kurczakiem
Szybki obiad? Makaron! To zawsze się udaje i sprawdza. Dzisiaj papardelle w domowym intensywnym sosie pomidorowym z grillowanym kurczakiem. Przepis na sos podaję poniżej, ale można również skorzystać z TEGO przepisu. Makaron oczywiście również DOMOWY. Przyznaję, że odkąd zrobiłam po raz pierwszy domowy makaron, już za każdym razem staram się taki robić. Po prostu trzymam surowe ciasto w lodówce, z którego wykrawam taki kształt, jaki chcę i gotowe. Obiad powstaje w mgnieniu oka!
Składniki
Na sos
- puszka krojonych pomidorów
- 3 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek (polecam wykorzystać CZOSNKOWĄ)
- gałązka świeżej bazylii
- szczypta cukru
- pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
Mięso
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- łyżeczka suszonego oregano
- 5-6 pomidorków koktajlowych
Do podania
- 160 g makaronu papardelle lub 2 porcje DOMOWEGO MAKARONU
- pół kulki mozzarelli
- kilka listków świeżej bazylii
Czas przygotowania
30 minut (+ ew. czas na przygotowanie domowego makaronu)
Liczba porcji
2
Wartości odżywcze w porcji
- Kalorie: 600
- Białko: 72 g
- Tłuszcze: 29,2 g
- Węglowodany: 75,2 g
Przygotowanie
Jeśli chcemy zrobić domowy makaron papardelle, to korzystamy z TEGO przepisu.
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze fileciki w poprzek. Mięso przekładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy (czosnek przeciskamy przez praskę) oraz łyżkę oliwy i dokładnie wmasowujemy je w mięso. Odstawiamy na 15 minut do marynowania.
W rondelku lub na patelni rozgrzewamy oliwę. Kiedy jest już gorąca, to wlewamy pomidory, dodajemy również suszone (można je pokroić na mniejsze kawałki) oraz bazylię w całości i zagotowujemy wszystko. Kiedy sos zaczyna bulgotać, to odchylamy pokrywkę do połowy i gotujemy dalej przez 15 minut. W tym czasie sos powinien się zredukować. Kiedy zgęstniał, to wyłączamy gaz i dodajemy resztę przypraw do smaku. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią mięso. Smażymy przez kilka minut z każdej strony, a następnie zmniejszamy gaz, dodajemy przekrojone pomidorki i przykrywamy patelnię pokrywką na 3-4 minuty, aby kurczak był soczysty. Po tym czasie wyłączamy gaz.
Na głębsze talerze wykładamy ugotowany makaron, na niego kładziemy po 2-3 łyżki sosu pomidorowego i na wierzchu układamy kawałki kurczaka z pomidorkami. Całość dekorujemy startą mozzarellą i świeżą bazylią.
Gotowe!
Smacznego!
1 thought on “Papardelle w sosie pomidorowym z kurczakiem”