Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Uwielbiam takie dania. Proste, wbrew pozorom, bardzo szybkie w przygotowaniu i takie, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a jednocześnie smakują fantastycznie. Dzisiaj pasztet w wersji wege, czyli zrobiony na bazie startej cukinii i marchewki, z dodatkiem kaszy jaglanej i świeżych ziół. Uwielbiam go jeść zamiast kanapek na śniadanie lub kolację. Smakuje świetnie z jogurtem greckim i może być świetnym posiłkiem do pracy. Takie danie nie sprawi, że będziemy ociężali, wręcz przeciwnie – najemy się, ale nie przejemy.


Składniki

  • 350 g cukinii (nieobranej, pozbawionej końcówek)
  • jedna średnia marchew
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania

20 minut + 60 minut pieczenia

Liczba porcji

około 10

Wartości odżywcze w porcji:

  • Kalorie: 90
  • Białko: 3,9 g
  • Tłuszcze: 5,1 g
  • Węglowodany: 10,5 g

Przygotowanie

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski i zasypujemy dwoma łyżeczkami soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok.

Marchew również ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Do drugiej miski wrzucamy marchew, cebulą, przeciśnięty ząbek czosnku i suchą kaszę jaglaną. Nasiona kolendry ucieramy w moździerzu i dodajemy do warzyw z kaszą. Dodajemy także pozostałe przyprawy i zioła (z tymianku tylko listki, bez łodyżek). Następnie wbijamy jajka. Cukinię starannie odciskami z namiaru wody i dodajemy do wszystkich składników. Teraz wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią. Składniki muszą się bardzo dobrze połączyć.

Wyrobioną masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej do keksówki lub prostokątnego naczynia żaroodpornego/foremki). Dobrze dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Pasztet powinien się zarumienić i lekko zezłocić na wierzchu. To znak, że jest już gotowy. Przed pokrojeniem należy go dobrze wystudzić. Ciepły będzie się rozpadał podczas krojenia.


Smacznego!



1 thought on “Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej”

Dodaj komentarz