Pieczona polędwiczka

Pieczona polędwiczka

Dziś mięso na tapecie, ale delikatne i lekkie, bo polędwiczka. Zdecydowanie moja ulubiona część świnki. Nie jest tłusta i błyskawicznie się ją przygotowuje. Trzeba jednak ostrożnie do niej podchodzić, bo polędwiczka nie lubi mocnego przyprawiania. Dobrze komponuje się z czosnkiem, cebulą, majerankiem, pieczona w całości lub duszona w śmietanowym sosie. I co ważne, nie lubi długo być na patelni/w piekarniku, więc nie powinno się jej “przeciągać”. Wtedy będzie soczysta i mięciutka. W dzisiejszym przepisie przedstawię mój sprawdzony przepis na polędwiczkę z piekarnika pieczoną w całości.

Składniki 

  • jedna polędwiczka wieprzowa
  • łyżka oliwy lub oleju
  • łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna cebula dymka
  • jeden listek laurowy
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Polędwiczkę myjemy i osuszamy i usuwamy z błonek, jeśli jest taka potrzeba. Obsypujemy obficie solą z każdej strony. W zamykanym pojemniczku lub misce umieszczamy przyprawy: pieprz, majeranek, ocet, oliwę, musztardę i liść laurowy. Czosnek kroimy w plasterki lub przeciskamy przez praskę. Dymkę kroimy w plasterki. Dorzucamy je do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i do marynaty wkładamy mięso. Bardzo dokładnie wmasowujemy przyprawy w polędwiczkę. 

Pojemnik zamykamy szczelnie lub owijamy folią spożywczą i wkładamy wszystko do lodówki najlepiej na całą noc. Około 2 godziny włożeniem do piekarnika należy wyjąć polędwiczkę z lodówki aby była w temperaturze pokojowej. Jeśli nie mamy tyle czasu na marynowanie, to zostawiamy mięso w przyprawach na blacie kuchennym minimum na godzinę. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Polędwiczkę przekładamy do woreczka do pieczenia lub owijamy w folię aluminiową (ale nie ciasno, ważne żeby w środku była przestrzeń). Przyprawy, cebulę i czosnek także wkładamy do środka. Wszystko szczelnie zawijamy i wkładamy do piekarnika. Polędwiczkę pieczemy około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia rozcinamy woreczek/ folię i pieczemy bez przykrycia przez około 5-7 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, wyciągamy mięso i pozostawiamy tak na kilka minut aby wewnątrz wszystkie soki się uspokoiły . 

Gotowe, kroimy w grubsze plastry i podajemy. Polędwiczka będzie soczysta i krucha. Świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

Smacznego!


Dodaj komentarz