Pieczone pulpeciki z fetą

Pieczone pulpeciki z fetą

Smaki południa, smaki wakacji, słonecznych i beztroskich dni, lokalnego jedzenia… Sytuacja epidemiczna nie sprzyja wyjazdom na wakacje i delektowania się tymi smakami na miejscu. Cóż więc robić? Zaprosić te smaki do swoich domów. Wiem, że to nigdy nie będzie to samo, ale jeśli coś można zrobić, żeby przez chwilę poczuć ułamek tego, co moglibyśmy doświadczyć na urlopie, to dlaczego nie! U mnie dzisiaj klimaty śródziemnomorskie, które uwielbiam. Aromatyczne warzywa, oliwa i feta to świetne połączenie, a razem z mięsem i dużą ilością ziół sprawi, że powstanie pyszny i niebanalny obiad, który pokocha cała rodzinka!


Składniki

  • 300 g mięsa mielonego (u mnie indyk, ale można użyć również wieprzowiny i wołowiny)
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 100 g sera feta (dobrej jakości)
  • po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej
  • dwie szalotki (lub cebule białe)
  • mała papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 cukinii
  • marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy:
    • płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu
    • łyżeczka soli
    • pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej
    • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
    • 2 łyżeczki suszonego oregano
    • łyżeczka suszonego tymianku
    • łyżka posiekanej natki pietruszki
    • pół łyżeczki granulowanego czosnku

Czas przygotowania
45 minut

Czas pieczenia
40 minut

Liczba porcji
8-10 kotlecików – 4 porcje

Wartości odżywcze

100 g1 porcja
Kcal98,3437,3
B5,524,4
T5,826
W6,729,9
Obliczone na podstawie wykorzystanych składników, bez dodatków

Przygotowanie

Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz, papryki, pietruszkę i granulowany czosnek. Wszystko razem wyrabiamy dokładnie dłonią i odstawiamy na pół godziny.

Warzywa, czyli ziemniaki, papryki, cukinię, szalotkę i czosnek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Wszystko oprószamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy, aby warzywa pokryły się przyprawami i odstawiamy. Jeśli macie pod ręką świeże zioła, to jak najbardziej polecam ich również użyć.

Fetę kroimy w grubą kostkę. Z mięsa formujemy kotleciki, rozpłaszczamy każdy i do środka wkładamy po jednej kostce sera. Całość zlepiamy szczelnie, rolujemy i odstawiamy. Uformowane kotleciki smarujemy oliwą i układamy w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. W przestrzeniach pomiędzy nimi układamy warzywa.

Blachę przykrywamy folią do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię, zmieniamy funkcję na grill i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Wierzch można jeszcze oprószyć pokruszoną fetą i razem zgrillować.

Upieczone pulpeciki z fetą podajemy od razu. Można podawać bez dodatków lub z podpieczoną pitą, sosem czosnkowym lub kaszą bulgur. W każdej formie smakuje świetnie.


Smacznego!



Leave a Reply