Pieczony batat z musem z awokado
Jedno z fajniejszych połączeń w kuchni to według mnie batat i awokado. Odkąd pierwszy raz spróbowałam słodkich ziemniaków, totalnie się w nich zakochałam. Można z nich stworzyć zdrowe przystawki lub pożywne posiłki, które potrafią nasycić i dać energię. Taka przekąska, czyli pieczony batat z musem z awokado oraz fetą i pomidorami to bardzo dobry pomysł na lekką kolację, lunch lub coś na ząb gdy wpadną znajomi. Sprawdzi się świetnie również jako przekąska lub lunch do pracy. Smaki bardzo dobrze się tutaj łączą, a słodycz batata zostaje przyjemnie przełamana wyrazistym smakiem fety. Do tego mega zdrowy mus z awokado, który stawia kropkę nad i. O awokado, jego właściwościach i odmianach przeczytacie więcej tutaj. Coś małego, zdrowego, a jednocześnie pożywnego? Proszę bardzo!
Składniki (2 porcje)
- jeden batat
- dojrzałe awokado
- 2 słodkie pomidory lub garść pomidorów koktajlowych
- 100 g fety
- mała cebula szalotka
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
- ocet balsamiczny i rukola do dekoracji
Przygotowanie
Batata myjemy i osuszamy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm. Nie obieramy ze skóry, ponieważ łatwiej będzie ją ściągnąć po upieczeniu. Plastry kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą oraz obsypujemy solą i pieprzem. Można dodać także ulubione zioła. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy mus. Z awokado wykrawamy pestkę i wydrążamy miąższ. Przekładamy go do miseczki i delikatnie rozgniatamy widelcem na gładką papkę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, łyżkę posiekanej bazylii oraz odrobinę soku z cytryny dla zachowania koloru. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Pomidory kroimy w kostkę (lub na połówki jeśli używamy koktajlowych) i przekładamy je do miseczki. Szalotkę siekamy na bardzo drobno i dodajemy do pomidorów. Dodajemy także łyżkę oliwy, sól i pieprz, pozostałą łyżkę bazylii i wszystko razem mieszamy.
Upieczone plastry batata możemy teraz obrać ze skóry (ja tego nie robię i podaję ze skórą, więc wedle uznania). Układamy je na większym talerzu i na rukoli. Na nich rozsmarowujemy po łyżce musu z awokado. Fetę rozkruszamy i obsypujemy każdą porcję. Na zakończenie dodajemy pomidory. Wszystko dekorujemy jeszcze rukolą i octem balsamicznym.
Z podanych składników otrzymamy 2 większe porcje lub 4 mniejsze.
Smacznego!