Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Z wyglądu bliżej im zdecydowanie do kopytek, a mimo to nazywamy je “pierogami”. Jednak nie bez powodu. Nazwa tego dania w gruncie rzeczy wydaje się być poprawna, ponieważ ze składników, które są potrzebne do jego przygotowania możemy zrobić klasyczne pierogi z serem. Z tym, że to kosztuje nas więcej czasu i pracy. A więc zamiast męczyć się z lepieniem pierogów i denerwować, że ciasto nie jest wystarczająco elastyczne, mieszamy wszystko razem, zagniatamy ciasto i wykrawamy kluseczki, które są taką leniwą wersją pierogów z serem. Ale leniwa wersja nie znaczy gorsza, bo takie kluseczki są przepyszne i można je podawać w wielu odsłonach. Ja najbardziej lubię je z cukrem i cynamonem oraz surówką z marchwi i jabłka lub z sosem ze świeżych truskawek i śmietaną. Takie leniwe kluseczki kochają dzieci i jest to również fajny sposób, by w dodatkach do nich przemycić trochę owoców. Na leniwą sobotę pierogi leniwe będą idealne!

Składniki (na 2 porcje)

  • 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • jajko
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • do podania: cukier, cynamon, bita śmietana, jogurt naturalny, masło, surówka z marchewki i jabłka itp.

Przygotowanie

Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko mieszamy z twarogiem, a białko ubijamy ze szczyptą soli. Do twarogu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Białko sprawi, że kluseczki będą bardzo delikatne po ugotowaniu. Na stolnicę wsypujemy mąkę i dodajemy do niej twaróg wymieszany z jajkiem. Następnie bardzo delikatnie i sprawnie łączymy składniki, ale nie ugniatamy ciasta! Staramy się to zrobić bardzo szybko, ale jednocześnie nie gnieść wszystkiego razem. Lepiej używać do tego tylko palców, a nie całych dłoni. Im dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie się bardziej lepiło i będzie wymagało więcej mąki, a jeśli będziemy ją dodawać, to pierogi będą twarde. Mąką oprószamy tylko delikatnie dłonie, jeśli jest taka potrzeba.

Kluseczki wykrawamy tak jak lubimy – można zrolować wałek i odcinać tak jak kopytka lub odrywać małe kawałeczki i formować delikatnie w dłoniach.

W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy nasze leniwe pierożki i gotujemy przez ok. 3 minuty od momentu zagotowania.

Wyciągamy łyżką cedzakową z wody na talerz i podajemy od razu, ponieważ wtedy są najdelikatniejsze.

Smacznego!


Dodaj komentarz