Pierogi z serem

Pierogi z serem

Może i lepienie pierogów to żmudna robota (zwłaszcza dla dużej rodziny), ale czasem warto poświęcić więcej czasu na zrobienie obiadu. I to jakiego obiadu! W sezonie wiosenno-letnim, pierogi z serem to pozycja wręcz obowiązkowa w każdym domu. Nie można się im oprzeć. Podane ze śmietaną lub jogurtem oraz sosem ze świeżych truskawek to istne niebo w gębie. Na cieplejsze dni obiad idealny!


Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 60 ml oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 2 kostki mielonego twarogu półtłustego
  • 2-3 łyżki śmietany 12%-18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki skórki otartej ze sparzonej cytryny
  • do podania: truskawki, śmietana 12%-18%, jogurt, cukier puder, cynamon

Czas przygotowania: 

ok. 30-40 minut lepienia + kilka minut na gotowanie

Liczba porcji:

około 50-60 sztuk (w zależności od grubości ciasta i wielkości wycinanych kółek)


Przygotowanie

Zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. W większej szklance mieszamy ze sobą wodę z olejem i dodajemy stopniowo do mąki, cały czas mieszając. Najpierw robimy to łyżką (najlepiej drewnianą), a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dłońmi. Można wykorzystać robot z hakiem do ciasta drożdżowego, jednak według mnie najlepiej robić to rękoma, ponieważ wtedy ciepło dłoni dodatkowo ogrzewa i rozluźnia ciasto. Wyrabiamy tak przez około 15 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Zawijamy je w lnianą ściereczkę i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło i gluten z mąki zaczął działać.

Aby dodatkowo rozluźnić ciasto, można je przykryć ciepłą miską lub talerzem (nagrzanym nad parującą wodą). Po kilkunastu minutach takiej „sauny” ciasto będzie gładkie i mięciutkie, idealne do lepienia.

Kiedy ciasto wypoczywa, my mieszamy twaróg ze śmietanką, cukrami i skórką z cytryny. Skórka „podkręci” smak farszu i doda świeżości całemu daniu.

truskawki

Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na cienkie placki (ja jestem zwolenniczką bardzo cienkiego ciasta, ale wiem, że niektórzy wolą nieco grubsze, więc dopasujcie grubość zgodnie ze swoimi upodobaniami). U mnie to około 2-3 mm. Ciasto nie może być oczywiście zbyt cienkie, ponieważ wtedy popęka podczas gotowania. Następnie wycinamy szklanką lub innym okrągłym narzędziem koła, nakładamy na środek każdego po ok. łyżeczkę farszu (ilość zależna od wielkości kółek) i szczelnie zalepiamy. Nie warto przesadzać i mocno wypychać farszem pierogów, bo wtedy ich nie zlepimy i się rozkleją w wodzie.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie partiami przez około 2 minuty od momentu zagotowania. Wyciągamy łyżką cedzakową, starannie odsączamy z wody i staramy się je odseparować od siebie, aby się nie posklejały.

Truskawki rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładko. Można je delikatnie dosłodzić. Śmietankę lub jogurt dosładzamy do smaku.

Pierogi podajemy ze śmietaną lub jogurtem i sosem truskawkowym. Można także oprószyć cynamonem.


Smacznego!



1 thought on “Pierogi z serem”

Dodaj komentarz