Pierwsze urodziny bloga i tarta kinder bueno

Pierwsze urodziny bloga i tarta kinder bueno

Jest mi niezmiernie miło oznajmić, że dziś przypadają pierwsze urodziny bloga! Ten rok był niesamowity i wiele mnie nauczył. Już nie wyobrażam sobie życia bez Analizy Smaku i codziennego gotowania oraz wymyślania nowych przepisów. Bardzo się cieszę, że blog spotkał się z tak pozytywnym odzewem i mam nadzieję, że moje przepisy wiele osób zainspirowały do wymyślania nowych potraw, łączenia smaków i zachęciło do gotowania. Wszystkim Czytelnikom, zarówno tym okazjonalnym, jak i częstym gościom, bardzo bardzo bardzo dziękuję za wsparcie i za to, że tu zaglądacie i korzystacie z tego, co tutaj się dzieje.

A co dalej?

Będzie tylko więcej i więcej. W mojej głowie roi się mnóstwo pomysłów i planów, a jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej, to zachęcam do zapisania się do newslettera (możesz to zrobić TUTAJ). Tam uchylę rąbka tajemnicy.

tarta kinder bueno

Tymczasem… Urodziny nie mogą obyć się przecież bez czegoś słodkiego, więc będzie oczywiście kolejny przepis. Przedstawiam Wam mega słodkie i pyszne (dzisiaj nie liczymy kalorii 😈) ciacho Kinder Bueno, a właściwie tartę. Z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów i amatorów słodkości. To jak, kto wpada na imprezę urodzinową? 😀


Składniki

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • łyżka kakao
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych – PRZEPIS)
  • 80 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 g deserowej czekolady
  • do dekoracji: 3 batoniki Kinder Bueno (najlepiej jeśli są w trzech różnych smakach – klasyczny, biały i deserowy), tarta czekolada deserowa

Czas przygotowania

30 minut + 2-3 godiny chłodzenia

Liczba porcji:

forma do tarty o śednicy 26 cm
8-10 porcji

Wartości odżywcze w porcji:

  • Kalorie: 520-600
  • Białko: 6-8 g
  • Tłuszcze: 40-50 g
  • Węglowodany: 29-37 g

Przygotowanie

Herbatniki rozkruszamy na drobno w malakserze. Dodajemy do nich kakao i rozpuszczone masło. Mieszamy i tak przygotowaną masą wylepiamy dno formy i jej brzegi. Następnie formę wkładamy do lodówki, aby spód stężał.

W tym czasie przygotowujemy krem. Czekoladę drobno siekamy. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, cukier puder i masło orzechowe. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy również do mascarpone. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania, kiedy śmietanka jest już sztywna, dodajemy partiami słodką masę orzechową. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód i wyrównujemy powierzchnię. Dekorujemy połamanymi batonikami oraz startą czekoladą.

Tartę wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby krem stężał.

Drobna uwaga: Warto mieć tutaj foremkę do tarty o wyciąganym spodzie, która znacznie ułatwi krojenie. Pierwszy kawałek może być problematyczny i jest duże prawdopodobieństwo, że się rozleci podczas próby krojenia w zwykłej foremce. Można również przed pokrojeniem zostawić tartę w temperaturze pokojowej na kilka minut, aby spód odrobinę zmiękł i łatwiej się kroił.


Smacznego!



1 thought on “Pierwsze urodziny bloga i tarta kinder bueno”

Dodaj komentarz