Placki brokułowe
Co zrobić z resztek brokuła, które leżą w lodówce? Takie właśnie placuszki! Proste, szybkie i pyszne placki brokułowe, które są w dodatku bardzo zdrowe, to idealna przekąska na drugie śniadanie lub lekką kolację. Można je śmiało zabrać do pracy lub szkoły. Będzie do nich świetnie pasował sos jogurtowo-ziołowy oraz lekka sałatka z dressingiem. Placki są pieczone, a nie smażone, więc sprawdzą się dla tych, którzy liczą kalorie, bo nie dodajemy tu dodatkowego tłuszczu. A może nawet dzięki takim plackom przekonacie wszystkich przeciwników brokułów do ich jedzenia?
Składniki
- pół brokuła (ok. 200 g)
- jajko
- pół kulki mozzarelli
- łyżka nasion słonecznika
- 2 łyżki płatków jaglanych (może być też bułka tarta)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Czas przygotowania
30 minut
Liczba porcji
8 placuszków
Wartości odżywcze w jednej sztuce
- Kalorie: 52
- Białko: 3,7 g
- Tłuszcze: 2,8 g
- Węglowodany: 2,9 g
Przygotowanie
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy przez 5 minut (tak, żeby był al dente). Ugotowanego brokuła przekładamy do zimnej wody z lodem, dzięki czemu zachowa intensywny kolor. Odstawiamy jeszcze do przestudzenia.
Słonecznik prażymy na złoty kolor. Brokuła kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Do tego dodajemy natkę, jajko i słonecznik. Mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty składników. Na koniec wrzucamy płatki/bułkę i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dokładnie, najlepiej dłonią, aby dobrze połączyć składniki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy po łyżce masy brokułowej (solidną łyżkę) i formujemy placki na papierze. Dobrze i ciasno je ugniatamy, aby później nie rozpadały się. Uformowane placuszki wkładamy na około 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni.
Gotowe placki brokułowe podajemy z sosem jogurtowym lub zieloną sałatką.
Smacznego!
1 thought on “Placki brokułowe”