Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście dobrym i pożywnym śniadaniem, które od razu poprawi nam humor i doda energii. Jesień to czas, w którym zaczynam sezon na ciepłe śniadania, czyli owsianki, jajecznice, placuszki i naleśniki. A że teraz królową warzyw jest dynia, to dzisiejsza propozycja na śniadanie, to iście jesienny posiłek, który pokocha każdy wielbiciel tego typu posiłków (i nie tylko!). Placuszki dyniowe, bo o nich mowa, to świetny pomysł na pożywny i pyszny początek dnia. Słodkie, mimo że nie ma w nich cukru. Delikatne i wilgotne jednocześnie. No i jak pachną! Imbir, kardamon, cynamon, skórka z pomarańczy i kurkuma robią tu świetną robotę. Musicie tego spróbować! Placuszki dyniowe świetnie smakują z jogurtem, pestkami dyni i świeżymi owocami.


Składniki

  • 2 łyżki PUREE Z PIECZONEJ DYNI
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • jedno większe jajko lub dwa małe
  • banan (im dojrzalszy, tym lepiej)
  • 3 łyżki płatków jaglanych (mogą być owsiane, ale warto odrobinę wcześniej rozdrobnić lub wykorzystać błyskawiczne)
  • łyżka oliwy lub oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy:
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki imbiru
    • łyżeczka skórki otartej ze sparzonej pomarańczy
    • szczypta kardamonu
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • propozycje dodatków do podania:
    • jogurt naturalny + prawdziwe kakao + odrobina słodzidła
    • prażone pestki dyni
    • orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe
    • świeże owoce, np. jabłka, pomarańcza, gruszki, śliwki itp.
    • konfitury owocowe
    • posiekana czekolada deserowa

Czas przygotowania

15 minut

Liczba porcji

8-10 placuszków (2 porcje)

Wartości odżywcze w jednej porcji (bez dodatków):

  • Kalorie: 234
  • Białko: 7,8 g
  • Tłuszcz: 10,3 g
  • Węglowodany: 28,5 g

Przygotowanie

Do miski przekładamy puree, jajka, pokrojonego banana, sodę, płatki, olej/oliwę i jogurt, a następnie wszystko dokładnie mieszamy lub blendujemy. Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę, aby składniki się przegryzły ze sobą.

Patelnię (najlepiej taką o nieprzywierającej powierzchni) smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju i rozgrzewamy. Następnie smażymy nieduże placuszki (jedna kopiasta łyżka masy na jeden placuszek) z każdej strony po około 3 minuty.

Porada: gdyby okazało się, że podczas przewracania placki przywierają lub rozpadają się (z uwagi na to, że ciasto jest mocno wilgotne, może to mieć miejsce), to polecam smażyć placuszki pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i za jego pomocą je przewracać. Unikniemy w ten sposób przywierania i problemu z rozpadającym się ciastem. Po usmażeniu papier bez problemu odejdzie od papieru.

Usmażone placuszki dyniowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja najczęściej podaję je z jogurtem wymieszanym z połową łyżeczki prawdziwego kakao i odrobiną miodu oraz świeżymi owocami. Do tego orzechy włoskie i wiórki kokosowe i jest mega! A jakie będzie Wasze ulubione połączenie? 🙂


Smacznego!



1 thought on “Placuszki dyniowe”

Dodaj komentarz