Placuszki ryżowe
Jak wykorzystać ryż, który został po obiedzie? Dziś proponuję zrobić z niego takie oto małe placuszki. Wyglądem przypominają mini pankejki, a jednak to nie do końca to. Mają delikatny smak i są dużo lżejsze od klasycznych pancakes. Bezglutenowe, bo przygotowane na bazie ryżu oraz mąki ryżowej. Dodatek banana nadaje im naturalną słodycz, więc pomijamy cukier i inne tego typu składniki. Sprawdzą się doskonale jako alternatywa na zdrowe drugie śniadanie, szczególnie dla dzieci. Mięciutkie i lekko wilgotne pokochają najmłodsi, więc od razu polecam zrobić podwójną porcję.
Składniki (około 9 małych sztuk)
- jajko
- dojrzały banan
- 150 g ugotowanego ryżu (użyłam ryżu parboiled)
- 2 łyżki mąki ryżowej (można użyć pszennej)
- odrobina oliwy do natłuszczenia patelni
Przygotowanie
Ryż, banana, mąkę i jajko wkładamy do pojemnika lub miski i blendujemy dokładnie do uzyskania gęstej konsystencji. Można również odłożyć 2 łyżki ryżu i dodać je po zblendowaniu masy – wtedy w placuszkach będzie odrobina całych ziarenek po usmażeniu. Patelnię skrapiamy delikatnie oliwą i rozprowadzamy ją za pomocą papieru lub pędzelka na całej powierzchni. Kiedy jest gorąca zaczynamy smażyć placuszki – po jednej dużej łyżce na jeden placuszek. Smażymy na średnim ogniu po około 30-40 sekund z każdej strony.
Można podawać z owocami, orzechami i jogurtem. Smakują świetnie na zimno i na ciepło.
Smacznego!